• Кметът М. Чимев изпрати антикризисни предложения до областния управител

  • 4-месечно бебе и 10-годишно дете сред заразените, общината търси медици доброволци

Дупница има нужда от доброволци – лекари и медицински сестри, които да преглеждат пациенти в триажния кабинет и да си разпределят тежестта при диагностицирането на заболелите от Ковид-19. Това стана ясно след заседанието на Областния кризисен щаб, проведено в понеделник. Като мярка за справяне с критичната ситуация с коронавируса на заседанието е решено няколко учебни заведения да преминат на дистанционно обучение. Добрата новина от щаба е, че детските градини в общината, където засега няма данни за сериозна заболеваемост, ще продължат да работят. Стана ясно още, че сред заразените са 10-годишно дете и 4-месечно бебе, настанени в общинската болница, както и 24-годишно момиче и 27-годишен мъж, лекувани в частната болница.

„Дупница е в тъмночервената зона на заболеваемост. Регистрирани са 658 случая на заболели от Ковид-19 на 100 000 души. Предполага се, че случаите са доста повече, тъй като част от заразените не се регистрират в системата. Ситуацията в двете болници е критична. По данни от сутринта в понеделник в общинската има 48 пациенти, а в частната – 40. Капацитетът е зает на 100%. В общинската болница не достигат 10, а в частната 18 легла. Това изключително силно ни безпокои. През уикенда доболничната помощ падна върху неотложния кабинет на частната болница, където са преглеждани по 100 пациенти на ден. Вече има и листа на чакащи диагностицирани, които имат нужда от болнично лечение”, каза председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов, който е присъствал на заседанието на щаба. Шефът на местния парламент призова желаещите да помогнат като доброволци да се включат в битката с болестта най-вече в почивните дни, когато ситуацията е най-критична. Костадинов подчерта, че дупничани срещат проблеми и с лечението на други заболявания. Даде пример от неделя, когато пациент с остро коремно заболяване, нуждаещ се от спешна животоспасяваща операция, не е бил приет в две лечебни заведения. „В неделя линейка на „Спешна помощ” докара в частната болница пациент с остро коремно заболяване, нуждаещ се от операция. Тъй като нямаше място, бе пренасочен в общинската болница. От там отказаха да го приемат. Разговарях лично с прокуриста Мария Жайгарова и се оказа, че не могат да го приемат, защото нямат специалист в Хирургично отделение. В областната болница в Кюстендил също отказаха да приемат болния. Накрая в частната болница се реорганизираха нещата, пациентът бе опериран и се възстановява”, посочи Костадинов. ОбС шефът призова дупничани да спазват стриктно мерките – с носене на предпазни маски, спазване на дистанция, избягване на струпвания, изолация.

Във връзка със заседанието на щаба от пресцентъра на община Дупница съобщиха: „Кметът на община Дупница инж. Методи Чимев свика Общинския кризисен щаб във връзка с усложнената пандемична обстановка в Дупница. От двете болници в града запознаха със ситуацията, като отчетен бе фактът, че проблем има с медицинския персонал. Взето бе решение кметът да изпрати писмо до областния управител с три точки”, съобщи пиарът на общината.

„Поради високото ниво на заболеваемост в Дупница Ви информирам за проблемите, изведени след заседание на Общинския кризисен щаб, които допълнително утежняват предизвикателствата, свързани с пандемичния взрив на заболяването от Ковид-19, а именно: 1. За да се облекчи натискът към болничната помощ, е необходимо в Триажния кабинет да работи специалист, който да назначава подходяща терапия за лечение и да отсява тежките от леките случаи. Към момента там се извършва само бърз антигенен тест за евентуално установяване на COVID-19; 2. Необходимо е да се засили контролната дейност на РЗИ, съвместно с органите на полицията, за спазване на въведените противоепидемични мерки; 3. С цел опазване живота и здравето на децата и учениците и ограничаване на контактите е необходимо да се въведе обучение от разстояние в електронна среда за учениците от 5-и до 12-и клас включително за период от две седмици”, се казва в писмото.

Началникът на РУО-Кюстендил Мая Стойчева съобщи за вестник “Вяра”, че все още не е получила писмото с предложенията на Общинския кризисен щаб в Дупница по отношение на предложението за въвеждане на дистанционно обучение. “Едва след получаването му ще бъде направен анализ спрямо броя на отсъстващите ученици и преподаватели в училищата и след това ще излезем със становище. Подобно решение трябва да бъде одобрено и от Министерството на здравеопазването, което е определило критерии за преминаване към обучение в електронна среда. По наши наблюдения тези критерии не са достигнати”, уточни още Мая Стойчева.

Юлияна КОЛЧАКОВА