Thursday, July 18, 2024
HomeРегионДупницаОбщинският съвет в Дупница с декларация за приемането на Северна Македония в...

Общинският съвет в Дупница с декларация за приемането на Северна Македония в ЕС

Защитете българския национален интерес, се казва в документа

Общинският съвет в Дупница да приеме декларация относно позицията на Република България за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз, предлага с докладна записка председателят на местния парламент Костадин Костадинов. Докладната е свързана с писмо на председателя на ВМРО Христо Михалчев, внесено в деловодството на съвета. От ВМРО предлагат да бъде приета декларация с призив към Народното събрание и Министерския съвет на Република България да се придържат стриктно към Рамковата позиция по отношение членството на РС Македония в ЕС и декларацията, приета единодушно от 44-тото Народно събрание, отстоявани безапелационно от българска страна до преди няколко месеца
„Водени от вярата, че Европейският съюз се основава на ценностите на зачитане на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства, ние сме силно притеснени за бъдещето на нашите сънародници от другата страна на границата. Това са все принципи, които категорично не се прилагат в Република Северна Македония спрямо местните българи. Въпреки Договора за добросъседство, в страната не се прекратяват различните форми на „говор на омраза“ по отношение на България и на местните граждани с българско самосъзнание, включително и в медиите. Македонското правителство осуети общото честване на най-високо политическо ниво на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев, а след края на церемонията беше извършено посегателство срещу българския трибагреник. Действие, за което не е известно да е потърсена наказателна отговорност от извършителите.
Ето защо ние, общинските съветници и кметът в община Дупница, считаме, че прибързана подкрепа за еврочленство на Република Северна Македония не е справедлива пред съдбата на онези, които се бориха и умираха с българското име на уста. Несъстоятелна е и с оглед на националния интерес. И не е нужно. Нужно е Скопие да припознае историческата истина. Тя е една: поне до средата на миналия век думите българин и македонец са синоними и няма никакво съмнение какво е етническото съзнание на огромната част от народа в географската област Македония. И днес немалка част от гражданите на Северна Македония са запазили българско съзнание или родов спомен. И техните права и достойнство следва да се зачитат. Повече от 120 хиляди македонци са получили българско гражданство, доказвайки българския си произход. В същото врече едва малко над 3 хил. са се осмелили да се декларират като българи при преброяването в РСМ, което е също много ясен знак за пълзящия репресивен македонизъм. Скопската пропаганда е пагубна и тя не спира да работи срещу българския национален интерес. За съжаление обаче вече и с помощта на българското правителство, и то на най-високо ниво. Това за нас е национално предателство”, се казва в документа.
В декларацията е записано още, че България трябва да даде път за преговори за членство на РС Македония, само ако бъдат спазени всички условия от Договора за добросъседство, който към днешна дата се нарушава тенденциозно едностранно само от политиците от другата страна на границата. Посочено е също, че правата на македонските българи трябва да бъдат гарантирани ясно и категорично, включително чрез разписването им в Конституцията на РСМ, и трябва да бъдат спазвани. Отбелязано е, че историческите манипулации и лъжи трябва да бъдат заличени от учебниците. Както и това, че коминтерновската македонистка пропаганда трябва да бъде заличена веднъж завинаги, заедно с езика на омразата от страна на Скопие.
В декларацията се заявява, че е необходимо също бързо и коректно придвижване на спорните въпроси в общата комисия по историческите проблеми. Че е важно да има и продължаващо активизиране на икономическите и културните връзки – в противовес на столетната блокада срещу България и всичко българско. Че всичко това следва да е обвързано с конкретни срокове и резултати.
„Всичко друго означава продължаващо обезбългаряване. Нещо по-лошо: освен че хората с българско самосъзнание и гражданство са дискриминирани днес от страна на властите в Скопие, там продължава и десетилетната политика българското да се заличава и със задна дата. Затова и нашата позиция спрямо Скопие не е просто недоразумение за историята. Това е отстояване на ценности и истини. България защитава именно европейските ценности: човешките права, свободата, истината, спазването на договорите.
Уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаеми господин министър-председател, уважаеми министри, моментът днес е исторически. Като представители на българския народ, избрани на редовни избори, Вие сте длъжни да направите всичко възможно да защитите българския национален интерес в Македония и едва след това да се грижите за стабилността на Западните Балкани и бъдещето на ЕС.
Призоваваме Ви: Не допускайте извършването на национално предателство! Българският народ няма да го прости!
Ние, общинските съветници в Дупница, изразяваме тази позиция като глас на голяма част от българското общество”, пише в документа.
Очаква се декларацията да бъде приета на заседанито на Общинския съвет на 29 април.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular