Sunday, July 14, 2024
HomeРегионБлагоевградОбявиха бъдещия ГКПП "Струмяни - Берово" за национален обект

Обявиха бъдещия ГКПП “Струмяни – Берово” за национален обект

Това ще ускори процедурите по изграждането му

 

Правителството реши бъдещият ГКПП “Струмяни – Берово” да бъде обявен за национален обект за ускоряване на процедурите, свързани с изграждането му. Този граничен пункт е на границата с Република Северна Македония, съобщи регионалният министър Иван Шишков на брифинг в Министерския съвет.

“От 1999 г. още датира спогодбата за изграждането на ГКПП. Тя е по програмата за трансгранично сътрудничество. България в момента полага усилия за проектиране. В момента се проектира. Това е емблематично и показва отношението на държавата към развитието на инфраструктурата”, каза Шишков.

Той уточни, че обявяването на национален обект улеснява процедурите, свързани със Закона за устройство на територията и процедурите, за които след това ще бъде по-лесно за одобряване на ПУП, да се отчуждава и придобиват земите, за да не се бави развитието на този инфраструктурен обект.

Този пункт няма да осигурява връзка за товарни превози, а през него ще преминават леки автомобили и автомобили до 3,5 тона. По проекта се работи и от двете страни на границата, допълни още Шишков.

Обектът се строи с европейско финансиране. Над 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в изграждането на пункта, който е стратегически проект по Приоритета “По-свързан граничен район” на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България – Република Северна Македония 2021 – 2027 г.

Северна Македония построи пътя до границата отдавна, а наскоро дори го рехабилитира. В същото време от българска страна чак през 2020 г. беше обявена обществена поръчка за проектиране на липсващите 17 км от село Струмяни до границата. В началото на 2022 г. беше обявено, че проектът е готов, а през есента –  определени и техническите параметри.

RELATED ARTICLES

Most Popular