Румен Овчаров Снимка: БГНЕС

Бившият енергиен министър Румен Овчаров и още двама души отиват на съд за умишлена безстопанственост, ощетила „Мини Бобов дол“ с 24 милиона лева. Обвинителният акт срещу тримата е внесен в Специализирания наказателен съд, който трябва да насрочи делото в открито съдебно заседание.

Прокуратурата внася за втори път обвинителния акт срещу Овчаров в спецсъда.

Според новия вариант Овчаров има и съучастници – това са бившата му заместничка Анна Янева и бившият изпълнителен директор на дружеството Пламен Стефанов. Съществено е нараснала и щетата по обвинението им в умишлена безстопанственост –от малко под 9 милиона лева на над 24 милиона.

Престъплението, според прокуратурата – през периода май 2006 година – март 2009 година, в нарушение на закона, „Мини Бобов дол“ е отдадена под наем на фирма „Ораново“. Чрез сключения договор на частна фирма са прехвърлени изключителните права за добив, транспортиране и продажба на въглища – иначе държавна собственост, без да е проведена открита процедура и без да е установено притежава ли „Ораново“ необходимите възможности за добив на въглища, твърди прокуратурата.

Предстои чрез системата за случайно разпределение да бъде определен съдията от Специализирания наказателен съд, който ще гледа делото по същество.

 

 

Източник: bnr.bg

 

 

 

1 коментар

Comments are closed.