Огнен ад! 15 крави и тонове фураж изпепелени при голям пожар в Крайници

Снимка: Архив

Фермата е на Иван Ильов и се намира в бившия стопански двор

Голям пожар вдигна на крак огнеборци и местни жители в село Крайници, община Дупница.Горяла е кравеферма в селото. Инцидентът стана късно вечерта в неделния ден. Фермата е наИванИльов и се намира в бившия стопански двор на селото. 60-годишният земеделски производител строи модерна ферма в съседен имот. Местни хора разказаха, че Иван и неговият брат Борис имат сериозен бизнес в Крайници. Предиблизо1 година Иван Ильов бе заявил в РИОСВ инвестиционно намерение, че иска да изгради до кравефермата си мандра, в която от добиваното от животните мляко да произвежда сирене и кашкавал с трюфели, шафран и др. подправки.

В селото са потресени от случилото се. „Потърпевшият Иван Ильов е изключително добър човек. Винаги, когато съм го потърсила за помощ, се отзовава. Помага и на хората. Отзовава се и на покани за мероприятия. От доста време се занимава с отглеждане на крави, с което е ангажирано и семейството му. Сега са изгорели 16 крави. Голяма трагедия. На мен днес ми беше съвестно да му звъня, не исках да го притеснявам”, каза кметът на Крайници Мариана Димитрова.

По данни на полицията огънят е унищожил 120 кв. м покривна конструкция, 1 тон фураж, 15 крави, 120 бали фураж, бяла, черна и компютърна техника, имущество, моторен трион, 3 стаи за работниците.

Три екипа на РСПБЗН – Дупница, са гасили пламъците. За щастие няма пострадали хора. Спасени са 3 крави, работилница с инструменти, земеделска техника, съобщиха от ОДМВР-Кюстендил.

Причините за възникването на пожара изяснява Районното управление в Дупница.

През изминалата нощ е възникнал пожар и в къща в кюстендилското село Пиперков чифлик. Унищожени са дограма, мебели, техника, опушени са 200 кв. м стени, няма пострадали хора. Пожарът е угасен от 2 екипа на РСПБЗН – Кюстендил, спасена е къщата. РУ Кюстендил изяснява причините за пожара.