Околийската къща приюти картини на бивши възпитаници на ателие „Дон Кези” в Дупница

Елена Кацарска откри изложбата с бодипейнтинг пърформанс

Творбинамладиталанти, училиизобразителноизкуство в Артателие „Дон Кези” приюти  дупнишката галерия „Околийската къща”. Елена Кацарска, Филипа Тодорова, Владислава Тасева, Мартин Марков, Лъчезара Маркова, Анна Узунова и Йоанна Бицова показват свои картини, рисувани след завършването на школата. Изложбата беоткрита по нетрадиционен начин- с бодипейнтинг пърформанс на Елена Кацарска, случващ се за пръв път в Дупница. Младата художничка и гримьорка показа уменията си публиката, рисувайки върху модела Илиана Захариева.

Елена Кацарска е дъщеря на собствениците на ателието – художниците Елена Марулевска и Георги Кацарски. Тя е и „виновникът” за създаването на школата, отворена, след като артистичното семейство забелязва таланта на Елена и майка й започва да я обучава. Елена Кацарска рисува от дете и вече имапрестижни награди от редица конкурси, включително международни, за рисуване, гримьорство.

Едно от любимите й занимания е боди артът. Филипа Тодорова учи архитектура и интериорен дизайн в Бирмингам, Великобритания. Владислава Тасева е татуист в Пловдив, завършила е Национално училище за изящни изкуства “Илия Петров” в София, и зъботехника. Мартин Марков учи индустриален дизайн в Нидерландия.  Лъчезара Маркова е студент в университет по архитектура в Нанси, Франция. Анна Узунова завършва интерпретативен дизайн в Нов български университет, работи в студиото на най-известните интерпретативни дизайн в страната. Йоанна Бицова завършва интериорен дизайн в Нов български университет, работи и за развитието на бизнеса на родителите си – собственици на известнафирма и магазин за чанти и обувки в Дупница.

„Творбите, които показват тези талантливи млади хора, са рисувани след завършването на ателието. По-голямата част от тях са проекти, по които са работили в университетите, където продължават образованието си, по дадени задачи. С тази изложба искахме да покажем развитието на децата. Показваме, че рисуването, на което са се учили като деца, че не е самоцел.

Показваме какъв е смисълът децата да се занимават с изкуство. Искаме да мотивираме следващите поколения да последват примера на тези мои ученици. Това са първите постъпили в школата деца и за мен беше изключително удоволствие да покажем таланта и развитието им. Школата беше създадена заради дъщеря ми, след като започнах да я обучавам да рисува, реших да преподавам и на други деца”, каза Елена Кацарска.

Картините ще бъдат в Околийската къща до 18 март, а ако се наложи и до края на март.