Окончателно! Община Перник спечели дело за 4 милиона, заведено от   „Лиел Констракшън” за неустойки за сметосъбиране

 

Четири милиона лева няма да излязат от общинската хазна. Това стана ясно от информацията на кмета на Перник д-р Вяра Церовска, която тя поднесе вчера на пернишките общински съветници по време на редовното им заседание.

Става дума за дело, заведено от фирма „Лиел Констаркшън” срещу местна администрация, за неустойки, за събиране на сметища, за корекции, нанесени на фирмата. Четири милона без лихвите искаше като обезщетение фирмата от кметската управа.

Припомняме, че спорът на чия страна е правото се точи вече почти петилетка. Започна още по времето на бившия градоначалник Росица Янакиева, която днес вече не е между живите. По времето на своя кметски мандат тя твърдеше, че компанията умишлено не желае да върши задълженията си, остави градът да потъне в боклуци и заради това заплаши да прекрати преждевременно договорът с „Лиел Констракшън”.  Не го направи приживе, докато бе градоначалник, защото контаракът, сключен назад във времето, бил железен, в полза на „Лиел Констракшън” и при преждевременно еднстранно прекратяване неустойките за сметка на Общината биха били в размер на 14 милиона лева.

Още тогава фирмата имаше претенции  за 1,5 млн. лв. над стойността на договора за хигиена. Общината ги атакува в съда. Претенциите на частното дружество, както и делото продължиха, стигна се до искане за изплащане от общинския бюджет на сумата от 4 милиона.

В край на сметка окончателното решение на Темида е в полза на Община Перник, а аз не мога да не бъда доволна, тъй като става дума за огромна парична сума, която няма да бъде източена от местния бюджет, заяви кметът на Перник. „Искам да се разбере, че общината може да защити своите и на гражданите си интереси“, заяви градоначалникът.

Любомира ПЕЛОВА