РС Македония трябва да се споразумее с България, ако иска да започне преговори за членство в Европейския съюз. Това заяви еврокомисарят по съседство и политиката на разширяване Оливер Вархели.

„Все още предстои много работа“, каза той. „Не сме там, където трябва да бъдем. Трябва всички страни членки да са съгласни със започване на преговори с двете страни (РС Македония и Албания). Това означава, че трябва да намерим решение в случая със Северна Македония“, заяви Вархели.

В изказването си Вархели намекна, че ако не бъде постигнато споразумение между Скопие и София, не е изключено РС Македония и Албания да бъдат разделени по пътя им към ЕС.

„Имахме много важен разговор с премиера Зоран Заев и се съгласихме, че трябва да се постигне напредък от страна на двете държави“, каза Вархели.

Според еврокомисаря това, върху което Европейската комисия работи в момента, е да върне живота към нормалното.

„В случая това означава да се постигне споразумение между България и Северна Македония, за да можем да проведем първата междуправителствена конференция с двете страни. Това е, върху което работим в момента“, заключи той. /БГНЕС