created by dji camera

Подобна е ситуацията и в МБАЛ – Гоце Делчев, проблем са липсата на кадри и заболели медици

 

14 от пробите, направени между 4 и 10 януари в лабораторията в МБАЛ – Благоевград и изпратени за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести в София, са от щама Омикрон. Това каза за Радио Благоевград директорът на клиничната лаборатория д-р Цветанка Иванова. Д-р Иванова е категорична, че Омикронът вече е доминиращ в област Благоевград. Продължава да се разпространява обаче и Делта вариантът: „Има и Делта, има и Омикрон, така че по симптоматиката трябва да се ориентират хората. Омикронът протича по-леко“, каза д-р Иванова. Тя заяви, че в Националния център са изпратени и още проби, които са взети след 10 януари, сега се подготвят и нови, така че ще има още резултати за разпространението на различните варианти в Благоевград.

Същевременно са запълнени леглата за лечение на пациенти с COVID-19 в болницата в Разлог, каза за БТА управителят на лечебното заведение д-р Божидар Велев. Изцяло запълнен е и капацитетът на детското отделение в МБАЛ – Разлог. В отделението има 35 легла, толкова са и настанените пациенти, посочи управителят на болницата.

Подобна е ситуацията и в МБАЛ “Иван Скендеров” в Гоце Делчев, капацитетът на лечебното заведение е почти запълнен, посочи управителят на болницата д-р Петър Филибев. “Сутринта в сряда имахме осем свободни легла. Общо взето, се справяме, но сме “на ръба” на запълване на леглата”, обобщи д-р Филибев.
Ситуацията в детското отделение на гоцеделчевската болница е по-спокойна. В края на миналата седмица там са се лекували шест деца, в момента са наполовина, посочи д-р Филибев. Проблем обаче е липсата на кадри и заболяване на част от персонала. “Около десет медицински сестри бяха положителни за коронавирус, но скоро ще приключи карантината им и ще се върнат на работа, умората обаче вече е сред всички”, допълни управителят на гоцеделчевската болница. По думите на д-р Филибев от началото на пандемията преди близо две години колегите му масово не ползват отпуск, а работата без почивка вече е стандарт.
В областната болница в Благоевград най-натоварено е в интензивното отделение, а свободните легла са две. В момента се налага в отделението да дежурят по три сестри, тъй като настанените за лечение пациенти са тежко болни и се нуждаят от денонощни грижи, посочи д-р Огнян Митев – управител на областната болница в Благоевград. Това се налага и в други отделения, където са настанени пациенти с COVID-19, допълни той.
Умора има сред медиците в благоевградската болница, но положителната страна е, че процентът на хоспитализираните пациенти с коронавирус е по-малък. “При голяма част от заболелите заболяването преминава бързо, с по-леки симптоми и не се налага хоспитализация. Ако процентът хоспитализирани спрямо положителни беше както при предишната вълна, нямаше да издържим”, коментира д-р Митев.
В най-голямото лечебно заведение в Благоевград все още има свободни легла, където при необходимост могат да бъдат настанявани пациенти, пренасочвани от други лечебни заведения, обобщи управителят на МБАЛ – Благоевград.
По данни на Регионалната здравна инспекция в Благоевград свободните легла за настаняване в областта са 95, девет от които за интензивни случаи. Настанени за лечение с COVID-19 са 328 пациенти. Само за изминалото денонощие новите случаи са малко над 500, а заболеваемостта в областта е близо 2500 на 100 хиляди души население за 14 дни.