В опит да спрат разпространението новия вариант на коронавируса редица страни по света ограничиха движението и полетите от и до Южна Африка, като се предприемат и други противоепидемични мерки.
Въпреки мерките Омикрон вече е разпространен на повечето континенти от Нидерландия до Хонконг и Австралия.
В Европа новият вариант е регистриран в Германия, Чехия, Италия и Великобритания. В Нидерландия 61 пътници дадоха положителен резултат за Covid след пристигане от Южна Африка.
Българското външно министерство препоръча избягване на пътуванията до южноафриканския регион заради Омикрон – новия вариант на коронавируса, обявен за притеснителен от Световната здравна организация.
Израел обяви, че затваря границите си за всички чужденци и въвежда отново използването на технология за проследяване на телефоните, за да ограничи разпространението на новия вариант на коронавируса Омикрон. Израелците ще трябва да представят негативен ПСР тест на влизане в страната, ваксинираните срещу Covid се карантинират за три дни, останалите за 7.
Гърция също забрани влизането на чужденци от Южна Африка.
Австралия регистрира първите два случая на заразени с новия вариант на вируса.
Няколко държави обявиха, че ограничават пътуванията до Южна Африка, където първо беше засечен Омикрон. Сред тях е и Катар – ключов център за международните полети. Ограничения налагат и Съединените щати, Великобритания, Саудитска Арабия, Кувейт и Нидерландия.
За да ограничи разпространението на новия вариант, Швейцария обяви, че ще наложи изисквания за карантиниране на пътниците, пристигащи от Великобритания, Чехия, Нидерландия, Египет и Малави, където бяха регистрирани случаи на новия коронавариант.
В петък Швейцария забрани директните полети от Южна Африка и съседни региони заради установяването на силно заразния Омикрон. Бяха наложени и ограничения за пътуващите от страни като Хонконг, Израел и Белгия. Влизането от тези държави ще бъде възможно само за швейцарски граждани, както и за хората, които имат разрешение за пребиваване в Швейцария или района на Шенген.
Случаи на варианта Омикрон бяха регистрирани и в съседите на Швейцария Италия и Германия. Засега обаче страната не налага ограничения за пътуване спрямо държавите, с които граничи.
Бързото затваряне на граници по света предизвика хаос по летищата – в Йоханесбург на международното летище се стекоха множество хора в отчаян опит да хванат последните полети, преди забраните да влязат в сила.
Омикрон – разпространява се по-бързо, по-устойчив е на лечения и ваксини
Учените се опитват трескаво да установят какви са качествата на променения коронавирус – първоначалните данни показват, че се разпространява много по-бързо и е по-устойчив на познатите до момента лечения, в това число и на ваксините.
Омикрон предизвика и геополитическо напрежение. Държавният департамент на Съединените щати приветства Южна Африка, че веднага сигнализира света за новия вариант и така намекна за начина, по който Китай реагира, когато коронавирусът се появи за първи път.
Южна Африка от своя страна се оплака, че е наказвана с драконови мерки заради това, че е открила Омикрон./БНР