Кметът Калин Гелев: От облекчението, което се отнася до лихвите, ще могат да се възползват над 200 фирми длъжници и около 100 физически лица

 

Неплатените от години такси и данъци – до 8000 лв. на юридически лица и до 2000 лв. на физически лица, ще опрости общината в Сапарева баня. Това решиха на последното си заседание съветниците.

Калин Гелев

От облекчението ще могат да се възползват над 200 фирми длъжници и около 100 физически лица, каза кметът на курорта Калин Гелев. Безпрецедентното решение цели да се съберат за хазната около 200-230 хил. лева стари данъчни задъления. Опрощаването ще стане само ако длъжниците платят цялата дължима сума, опрощението се отнася за натрупаните лихви, поясни кметът Калин Гелев. Срещу всички длъжници са издадени актове и са образувани изпълнителни дела. Фирмите и физическите лица обаче обжалват и така бавят плащането, разчитайки задълженията им да отпаднат поради изтичане на давностния срок.

Голяма част от длъжниците на общината са хотелиери и собственици на къщи за гости, които са близо 80. Тази година валял много дъжд и нямало туристи, хотелите бяха почти празни. С всяка година туристите намаляват. Миналата зима пък нямаше достатъчно сняг, което още повече утежни сезона, оплакват се те. Официално обаче общината обяви, че за шестмесечието приходите от туризъм са се увеличили с около 10%. Общинският съветник от ГЕРБ Николай Мертекчийски, съсобственик на три хотела на Паничище, например каза на заседанието, че и зимният, и летният сезон са били много слаби, пише kmeta.bg. “Приходите тази година са минимални, а само за единия хотел данъците и таксите за една година са 40 000 лв., докато цялото село Овчарци например, което е в рамките на общината, плаща за година 20 000 лв. данъци и такси. Като няма приходи, как да си платя данъка към общината? Изплатих колкото можах, но останаха още малко пари да доплащам. Такова е положението и при колегите, собственици на хотели и хижи на Паничище”, обобщи ситуацията Мертекчийски.

 

1 коментар

  1. Как така сезона бил слаб? Цяло лято и ресторантите и хотелите бяха пълни и нямаше свободни стаи! Ако направят една хубава проверка всичко ще излезе на яве…всичко се плаща кеш и никъде не се пише колко хора има…трябва да започнем да плащаме с кредитна карта или банкомат и тогава искам да ги видя как ще се оправдае?

Comments are closed.