Опустошението в Гърция станало заради човешка намеса

 

Пороят е забил кола в къща в Мандра, западно от Атина

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас посети засегнатите от катастрофалните наводнения райони край Атина, където загинаха 16 души.

Той каза, че е потресен от мащабите на опустошенията от бедствието.

“Ясно е, че това е един рядък и екстремен метеорологичен феномен. Но този екстремен феномен има такива последици заради десетилетията на проблеми, които са се натрупали и заради пропуските в инфраструктурата и териториалното устройство”, се казва в изявление на Ципрас след визитата на засегнатата зона, цитирано от АФП и БТА.

Премиерът потвърди, че Гърция от днес е в тридневен траур в памет на загиналите в стихията.

Според метеоролози поройните дъждове са се излели над съседна планина, опустошена от горските пожари през 2016 г., което е улеснило напредването на калния поток към населените места. Според медиите и експертите катастрофата е била предвидима заради недобре планираното строителство в района. През 2016 г. бил одобрен проект за дренаж, но работите не били започнали.

Мандра, Мегара и Неа Перамос, трите най-засегнати места, на около 50 километра западно от Атина, са били в миналото селскостопански зони. Но в последно време са превърнати в полуиндустриални зони. В миналото зоната Атика край Атина е била прекосявана от стотици водни потоци заради близостта на много планини, но от 60-те години насам е претърпяла разнопосочна урбанизация.

В Мандра и Неа Перамос е имало пет потока, които до голяма степен са били покрити за целите на териториалното устройство, напомнят геолози.

Човешката намеса е в основата на бедствието, защото по-голямата част от потоците са почти затворени и не могат да абсорбират обема от водата при подобни бури, казва геологът Михалис Диакакис.

Същевременно министерството на търговския флот съобщи, че е нает ферибот с 364 кабини, за да се приютят някои жители на засегнатите от стихията населени места, чиито домове са били повредени.