Оранжев код за опасно високи температури е в сила за 23 области на страната, в останалите 5 е обявен жълт код. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Оранжевият код е обявен в областите София, София област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Перник и Кюстендил. В тези райони се очаква горещо време с температури между 38 и 41 градуса.

Жълт код важи Смолян, Силистра, Бургас, Варна и Добрич. В тези области очакваните температури ще са над 35 градуса, като по крайбрежието на областите Добрич, Варна и Бургас се очакват максимални температури от 31° – 33°.

А ето и каква е прогнозата за времето:

Днес ще бъде слънчево и отново горещо. След обяд ще се развие купеста облачност, но само на изолирани места, главно в планинските райони краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София 37°-38°. Атмосферното налягане бавно ще се понижава и ще бъде малко по-ниско от средното за юли.

Над планините ще бъде слънчево, след обяд с развитие на купеста облачност, но само на изолирани места краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 32°, на 2000 метра – около 24°.