Оркестър „103 градуса“ завоюва специалната награда на конкурс в Широка лъка

Възпитаниците на Иван Начов от Сапарева баня спечелиха публиката и журито, заеха трето място

Оркестърът „103 градуса“ към читалище „От извора“ в Сапарева баня спечели специалната награда на конкурса „Широка лъка пее, свири и танцува“, проведен на 3 и 4 юни в Широка лъка. Възпитаниците на талантливия музикант и педагог Иван Начов  застанаха на престижното трето място в класацията, получиха парична награда и признанието на публиката.

„Отдавна не бяхме участвали в такъв авторитетен конкурс, какъвто е Националният фолклорен фестивал „Широка лъка пее, свири и танцува“. Той се проведе за пети път и е организиран от Националното училище за фолклорно изкуство „Широка лъка“, с подкрепата на Министерството на културата и кметство Широка лъка, община Смолян, като събира изпълнители от цяла България.Ние отидохме, за да обменим опит, за да видим и чуем други формации, да ни видят и чуят и нас, както и да направим реклама на Сапарева баня. Представихме се отлично. Участвахме с изпълнения на народни инструменти. Едно от хората изсвирихме, редувайки  народните с  медните духови инструменти, което впечатли всички. Изпълнението беше прието като най-атрактивното на конкурса. С него завоювахме специалната награда на фестивала, придружена с диплом.

Журито ни присъди трета награда, като първите две бяха спечелени от оркестри от музикални училища със солидна професионална подготовка. Дадоха ни и парична награда. И най-важното – получихме много аплодисменти от публиката. Получихме много поздрави – от ръководителите на други оркестри, от колеги, от директора на училището в Широка лъка. Както знаете, там учи един от бившите музиканти в нашия оркестър – Венци Цегриловски, който вече е в четвърти курс и направи невероятна кариера. В момента е първи кавал на училището. Получих специални поздрави за подготовката му от класния ръководител и диригента на оркестъра за народни инструменти, които подчертаха, че е изключително добър“, разказа Иван Начов.

На 16 юни оркестърът ще участва в концерта за 10-годишнината на читалище „От извора“, в който ще се включат местни и гостуващи самодейци и изпълнители. Музикантите ще се включат и в международни фестивали в Сърбия и Хърватска.

Юлияна КОЛЧАКОВА