Инфлацията вече доближава 5%

Очаква се основните храни да поскъпнат с нови 7% до края на годината. Това прогнозира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Въпреки високите цени на тока и на природния газ обаче няма да се стигне до рязък скок. Причините са конкурентният пазар и свитото потребление.

След върховите стойности в цените на храните през август и септември от началото на октомври пазарът се стабилизира, а потреблението се свива.

Задържат се цените на захар, брашно, варива и месо, казва Иванов.

„Общо взето, само при олиото от основните хранителни продукти имаме някакво рязко изменение – 36% спрямо нивата от миналата година. Но бих искал да кажа, че това е доста по-ниско от нивата, които бяха през юли. Там се стигна до 53% разлика спрямо миналата година. Общо взето, много добра е реколтата много добра на олио. Към момента се очаква една низходяща тенденция, тя не се случва вследствие на създадената ценова паника“, допълва той.

Заради по-високите цени на тока и газа незначително поскъпване до края на годината се очаква при продуктите от преработващата промишленост.

„При хляба при всяко едно положение ще има някакво покачване. При млечните продукти може би ще има някакъв процент. Те и в момента задържат така и се борят хората. Същото ще стане и при месопроизводителите. Имаме един темп на нарастване – между 5 и 7 процента, или като потребителска кошница, ако от тези 27 основни хранителни продукти закупим по единица спрямо миналата година със 7 лв. е по-скъпа потребителската кошница“, коментира още Владимир Иванов./БНР

Поскъпването на стоките в потребителската кошница на българина продължава с ускорени темпове, като водеща роля имат храните, горивата, транспортните разходи и режийните за жилището – ток, вода и газ. Заради тях през септември инфлацията се е покачила до 4.8% спрямо септември 2020 г. Това е доста над прогнозите на правителството и БНБ, които обявиха, че се очакват 3.5-3.7% инфлация в края на годината. Само през септември месечната инфлация е 0.4%, което е по-слаб ръст от августовската инфлация от 0.8%.

 

Като цяло хранителните продукти са поскъпнали с 4.4% за последните 12 месеца. Най-силно са скочили цените на слънчогледовото олио – 25.2%, хляба – 7.1%, зеленчуците – 11.6% и млечните продукти – 3.7%.

Сред нехранителните стоки поскъпването е най-високо при централното газоснабдяване и газобразните горива – 68%, следвано от топлоенергията – 13.6%. НСИ не посочва с колко са скочили цените на бензините и дизела за последните 12 месеца, но поскъпването на транспорта е с над 16% спрямо септември 2020 г.

Според официалната статистика цените на материалите за текущ ремонт на жилищата са се увеличили с около 5% за една година, а на ремонтните услуги – над 8%.

НСИ отчита намаление на цените през септември на ориз, месо, колбаси, ябълки, грозде и пипер. Поевтиняване има също на захарта, зрял боб, лук, моркови и чесън.