Остри реакции в Сърбия за избора на Бърнабич за премиер

Ако парламентът одобри номинацията ѝ, тя ще стане първата жена премиер на Балканите с открита нетрадиционна сексуална ориентация

 

Новият президент на Сърбия – Александар Вучич предложи за премиер сегашния министър на държавното управление – Ана Бърнабич. Ако парламентът одобри номинацията ѝ, тя ще стане първата жена премиер на страната. Освен това, Бърнабич не крие, че е лесбийка. Така тя ще е и

първата жена премиер на Балканите с открита нетрадиционна сексуална ориентация, 

и вторият хомосексуален премиер в Европа, заедно с този на Люксембург.

41-годишната Бърнабич има над 10-годишен опит с международни организации, чужди инвеститори, местно самоуправление и публичния сектор.

През 2013 г. е удостоена с приза “Бизнес дама на годината”.

Завършила е бакалавърската си степен по бизнес администрация в университета в Мичиган, а магистратурата си по маркетинг във Великобритания.

След номинацията на Бърнабич за премиер, у нас последваха коментари, които препращат към събитията покрай София прайд.

“Сърбия вече има нов премиер. Всъщност премиерка. Нещо повече – гейка. Кажете на президентшата да изпрати нота на Сърбия да не парадира”, гласи един от коментарите във “Фейсбук”. Повод е изказването по-рано  тази седмица на съпругата на президента Румен Радев, участниците в прайда да не преиграват.

Други пък смятат, че не сексуалната ориентация, а качествата на човек са от най-голямо значение.

Междувременно в Сърбия решението на президента предизвика остри реакции на опозицията,

а според местните медии – и в редиците на Сръбската прогресивна партия (СПП), коментира македонското електронно издание МКД.

Докато коалиционните партньори реагират поотделно на решението на Вучич, консервативната част от опозицията обвинява новия държавен глава, че се е поддал пред натиска и влиянието на Вашингтон, и твърди, че Бърнабич не е негов избор, а решение, наложено от Запада.

Сръбските медии пишат, че шестте депутати на “Единствена Сърбия”, част от управляващата коалиция, няма да гласуват за избора на Ана Бърнабич, която няма пълна подкрепа и сред партията на Вучич.

“В партията е пълен хаос. Това решение за мнозина е изненада. Тежко е, че всички наши депутати ще вдигнат ръка за Бърнабич”, цитира белградското издание “Блиц” източник от редиците на СПП.

Номинацията на Ана Бърнабич ще бъде гласувана следващата седмица.