Осъдени са двама измамници в Перник, съобщиха от прокуратурата.
В.П. (87 г.) живеела самотно в Перник след смъртта на сина си. Възрастната жена имала парични спестявания в “ОББ” АД, за които двамата измамници знаели. През ноември 2017 г. А.Ч. пресрещнал В.П. и я излъгал, че се казва Митко и е бил съученик на нейния покоен син. Освен това предложил на пенсионерката да й помогне в получаването на социални помощи и лекарства на изгодни цени. За да придаде по-голяма убедителност на лъжите си, Ч. казал, че бил и “шеф в Червения кръст”, а съпругата му работела в болница в Перник.
По същото време в къщата на бабата дошъл и Е.Н., който се представил като “приятел на Митко”. Двамата разяснили на В.П. как ще й помогнат да получи социални придобивки, като й казали да им предостави личната си карта и здравната си книжка. Уверили жената, че било необходимо временно да даде осем хиляди лева за “оправяне на документите”, след което въпросните средства ще й бъдат върнати.
Възрастната перничанка още същия ден изтеглила от банковата си сметка исканата от измамниците сума и им я предала. Трябвало да ги изчака на ул. “Вардар”, докато “преснимат” парите. Час и половина по-късно, след като двамата мъже не се върнали, пенсионерката осъзнала, че била измамена. Случаен минувач, ставайки свидетел на влошеното здравословно състояние на жената, й помогнал да се обади в полицията. По случая било образувано досъдебно производство и започнало разследване.
Месец по-късно А.Ч. решил да отнеме още пари от В.П. Специално за целта Ч. се дегизирал – облякъл полицейска униформа, сложил фуражка и очила. След като се представил на жената за служител на полицията, заявил, че са заловени мъжете, които са я измамили няколко седмици по-рано. Обяснил й, че следва да я заведе в Районно управление в София, за да разпознае лицата, участващи в престъпната схема. Зарадвана от новината, възрастната жена тръгнала с “полицая”. Докато пътували, А.Ч. свалил за кратко тъмните очила и в този момент В.П. успяла да го разпознае като “Митко”, който я измамил по-рано.
В София автомобилът спрял пред клон на ОББ, където “полицаят” набързо обяснил на В.П., че трябва да изтегли от сметката си осем хиляди лева. Това било необходимо, за да я заведат до РУ, където да разпознае “айдуците, които са й взели парите”.
Въпреки че разбирала за новия опит да бъде измамена, П. толкова се страхувала, че предпочела действително да изтегли исканите от нея пари. Притесненият вид на възрастната жена и размерът на паричната сума накарали служителката на банковото гише да се усъмни в случващото се. Била извикана охраната и подаден сигнал до органите на реда.
Съдебното производство е преминало по реда на съкратено съдебно следствие. На А.Ч. е наложено наказание от шест години и осем месеца лишаване от свобода при строг режим на изтърпяване. Другият подсъдим по делото – Е.Н., е осъден на една година лишаване от свобода с четиригодишен изпитателен срок.