Отварят ново отделение заради болните от Ковид-19 в Благоевград

Инфекциозното отделение на болницата в Благоевград е запълнено с пациенти с коронавирус. Директорът д-р Огнян Митев обясни, че отделението е структурирано на боксове и няма как в един бокс да бъдат настанени всички. По негови думи в боксовете се настаняват семейства или майки с деца. Болницата има готовност да освободи Ушното отделение, за да лекува пациенти с COVID-19. Д-р Митев посочи, че здравното заведение не е спирало да приема пациенти с коронавирус, като при необходимост Тубдиспансерът като общинска структура също трябва да поеме своята част от пациенти. По негови данни в Реанимацията на болницата няма интубирани пациенти. Има такива на кислородна терапия, като повечето от настанените в Инфекциозното отделение са и с пневмония.
Иначе в Благоевградско отчетоха рекорден брой случаи на коронавирус. За първи път на началото на епидемията са установени седемнадесет случая, каза директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Калоян Калоянов. Най-много са в областния център – осем, четири са случаите в района на Гоце Делчев, три в Петрич и два от симитлийското село Крупник. По-голямата част от тези хора нямат симптоми и са контактни лица, допълни д-р Калоянов. Четирима обаче са хоспитализирани, от които един в Благоевград и трима в болницата в Гоце Делчев. Състоянието им към момента е добро, каза още директорът на РЗИ – Благоевград.
Като причина за по-големия брой заболели д-р Калоянов посочи масовите мероприятия, при които мерките остават на заден план. Хората започнаха да се събират за различни тържества, по дискотеки, пътуват и това води до повече случаи, каза още той. Друга причина за повечето случаи за едно денонощие е и изследването на хора в частните лаборатории по тяхно желание, посочи д-р Калоян Калоянов. Има хора, които правят PСR тест заради планови операции, преди да постъпят в лечебните заведения, в които трябва да се оперират, каза още директорът на РЗИ.