Откриха Дом на младостта в Благоевград, 42 изявени деца получиха лога и значки

  • Пламен Бонев, Емил Мангушев, Атанас Янев и Явор Ичков с награди „Твроци на духа”

 

Kметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов откри Дом на младостта в Благоевград. Уникалното арт пространство се намира в сградата на бившия Младежки дом. Без да се нарушава архитектурната цялост на сградата, тя вече има ново интериорно лице.

„Сигурен съм, че Дом на младостта ще бъде място, което ще се посещава с удоволствие от много хора. Младостта не е възраст, не е период от време, младостта е състояние на духа. Освен Дом на младостта, нека бъде и Дом на приемствеността, защото тук ще се среща творчеството на различни поколения. Докато едни говорят, ние работим. Със сигурност това, което сега правим, ще остане и след време“, каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов. Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова благодари на всеки, които са допринесли за преобразяването на пространството в бившия Младежки дом.

„Кръстихме го така, за да спазим традицията и историята на всички познатия ни Младежки дом, да вземем думата младост и да го превърнем наистина в Дом на младостта. Тук ще се срещат и миналото, и настоящето, и бъдещето. Място, което да бъде за вдъхновение и търсене на таланти. Сигурна съм, че това място ще бъде изпълнено с много събития. Сигурна съм, че тук ще бъдат представяни всички таланти на Благоевград, за да може да защитим мотото, че всичко хубаво тръгва от Благоевград“, каза Христина Шопова. По време на церемонията бяха наградени и първите четирима „Творци на духа“.

Приза получиха Пламен Бонев, Емил Мангушев, Атанас Янев и Явор Ичков. 42 изявени деца от Благоевград пък получиха логото и значката на Дом на младостта. Наградите ще бъдат давани всяка година. На финала на събитието имаше красиво изпълнение на келтска арфа от Деница Димитрова. Пространството в бившия Младежки дом е изцяло прекомпозирано по начин, като мястото е превърнато в мултифункционална зала. Тя ще може да бъде използвана за богат набор от артистични, публични и социални събития. Мобилността и рационалността на интериорните елементи я превръщат в модерно съоръжение за представления, четения, различни изяви, творчество. Поставени са малки пейки и масички, като за тях са подбрани специални цветове. Има обособени книжарница, бар, място за събеседване, отдих и т.н. По стените са поместени пана от утвърдени художници. В обособени ниши, зад стъкло са подредени изящни творби. Поставено е и красиво арт осветление.