ПГ „Акад. Сергей П. Корольов“ в Дупница чества 95 -годишен юбилей

Модерното оборудване е дарение от Eлектрохолд България

Юлияна КОЛЧАКОВА

Кабинет по електрообзавеждане на производството бе открит в Професионалната гимназия „Акад. Сергей П. Корольов“ (популярна като Механото) в Дупница. Оборудването е дарение от Eлектрохолд България. Новата придобивка ще даде възможност на учениците от електротехническите специалности да се запознаят с най-модерната апаратура на място. Лабораторията бе открита от директора на гимназията Елена Костадинова, изпълнителния директор на Eлектрохолд България Карел Крал и началника на Регионалното управление на образованието Мая Стойчева на 5 октомври, по време на честването на 95-ия юбилей на училището.

„Днешният слънчев ден е троен празник за нашето училище. Започвам с юбилея ни – 95 години от създаването на Професионална гимназия „Акад. Сергей П. Корольов“ и 115 години от рождението на нашия патрон. Вторият празник е Международният ден на учителя и следва откриването на този нов, модерен кабинет за електротехническите дисциплини. Благодаря от мое име и от името на всички учители и ученици от специалностите, които изучават електротехника, за предоставената от Вас възможност те да се докоснат до най-новите технологии. Нашето партньорство с Вашия холдинг е повече от 30 години, откакато е въведена специалността в бившето Механо, както се казваше училището преди да бъде професионална гимназия. Със задоволство мога да кажа, че в редиците на Вашия холдинг в Дупница над 80 % са наши възпитаници. Гордея се, че наши възпитаници са и в редиците на Вашето ръководство. В момента ръководителят на екипа в Дупница е наш ученик, мой ученик, за което сме изключително горди. Предоставяйки възможност на тези деца – това са най-малките и първите ученици, които ще бъдат в дуална система на обучение, след 2 години те ще учат в реална работна среда във Вашата фирма”, обърна се към Карел Крал Елена Костадинова.Тя подчерта, че от холдинга не за първи път доказват уважението си към учебното заведение, предоставяйки материали за подобряване на учебния процес по време на производствената практика. „Откакто министерството организира проекта „Ученически практики” винаги сте ни подавали ръка. За нас и за нашите ученици е изключително приятно и очакваме десетото юбилейно състезание „Стани стипендиант на ЧЕЗ”, на чиито национални кръгове винаги сме участвали и сме печелили първо, второ място. Наши ученици, а впоследствие студенти в Техническия университет са се включвали във Вашата студентска академия или стажантска програма. Надявам се и за в бъдеще това партньорство да продължи, защото за мен професията електротехник е една професия с бъдеще. Обичам да казвам – нищо без ток не върви”, допълни Елена Костадинова.

Карел Крал увери, че партньорството ще продължи и подчерта, че винаги ще има нужда от електротехници. „Моята мисия в България по отношение на образованието е свързана точно с това. Искам да ви подадем ръка и да ви покажем, че в това има бъдеще. Много деца искат да учат мениджмънт, маркетинг, да са юристи. Техниката е бъдещето. Работех в телекомуникациите, където преди 25 започна една революция. Това предстои и в електротехниката. В нея виждам едно голямо бъдеще. Има и едно голямо предизвикателство – всичко ще се сменя и всичко ще става дигитално. Представете си електромери, които в момента се отчитат еднократно месечно. Има някаква база данни, които за всеки електромер един път в месеца трябва да се запишат. Вече въвеждаме дистанционно отчитане на електромерите. Те са свързани директно с компютри и ще се отчитат на всеки 15 минути. Това ще бъде огромна база данни, която някой трябва да обработва, някой да я анализира и да прави изводи от това, което се вижда. Какво е състоянието на мрежата, къде има потребление, какви са трендовете, прогнозите и т. н. И не е само въвеждането на дигитална технология. В бъдеще ще имаме много информация, която трябва да обработваме. Цялата мрежа ще стане дигитална от гледна точка на управление”, заяви шефът на Eлектрохолд България. Той посочи още, че сред промените, които предстоят в следващите 10 -15 г., е въвеждането на електромобили и изграждането на фотоволтаични централи.
„Няма нужда да търсите бъдещето си извън България. Аз съм убеден, че вие сте избрали правилния сектор, правилната специалност и много се надявам някои от Вас да станат не само наши стажанти, а и наши колеги, част от нашето семейство. Надявам се, че тази стая ще Ви помогне много”, допълни Карел Крал.

„Откриваме първата лаборатория в област Кюстендил с надежда да има още такива и да направим сътрудничество с други професионални гимназии. Развитието на професионалните гимназии е наш приоритет и искаме все повече млади хора да се обучават в тези училища, да придобиват знания и умения и в бъдеще да станат Ваши колеги, както и да се развиват в други професионални области”, каза началникът на РУО Мая Стойчева.

 

Карел Крал и Мая Стойчева връчиха плакети на директора на Механото. От името на инспектората бе връчен и поздравителен адрес.
По-късно тържеството се премести в двора, където ученици поднесоха венец на барелефа на Сергей П. Корольов, намиращ се на фасадата на учебното заведение. Присъстваха учениците и учителите в училището. Събитието уважиха и бивши учители, сред които дългогодишният директор Олег Стефанов, бивши ученици. Директорите на Професионалната гимназия по хранително-вкусови и химични технологии, Професионалната гимназия по транспорт и Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление също дойдоха да поздравят колегите си и поднесоха букети на директорката на училището-домакин. Всички бяха поканени да разгледат учебното заведение. Празникът продължи и вечерта – с шествие в центъра на града и концерт в театъра.
Припомняме, че учебното заведение отваря врати през 1927 година като Държавно практическо коларо-железарско училище, след което неколкократно е преобразувано и преименувано.
В момента в Механото учат 320 ученици. Други 20 са на самостоятелна форма на обучение. В училището работят 28 педагози и 8 служители административен персонал.

 

 

1 коментар

  1. Откриха таплата вода в механото.Този кабинет го имаше,ималого е и требва да го има.По мое време се учеше много там ,затова сега знам и мога..Ама сега пълни некадърници излизат от там само с диплома.Костадинова нищо не правиш по въпроса.

Comments are closed.