Станислав Владимиров
  • Кметът Станислав Владимиров: Има риск от хепатит в града

  • Тръбите за изграждането на водопровода от Мало Бучино до Перник ще бъдат внесени от Испания

Незначително превишаване на нормата за съдържание на манган е установено при водни проби в някои райони на Перник, съобщиха от РЗИ. Според санитарните инспектори това няма да окаже отрицателно въздействие върху здравето на хората. Показателят обаче променя цвета, мътността, мириса и вкуса на питейната вода.
Интоксикации могат да се предизвикат при много високи стойности, обясниха от РЗИ.
Въпреки това не се препоръчва продължителен прием на питейна вода с повишени стойности на манган. Взети са проби и от повърхностните води на язовир “Студена”. Не са установени отклонения в микробиологичните показатели.
РЗИ-Перник продължава ежедневния мониторинг на водата.
По-рано през деня кметът на Перник Станислав Владимиров призна, че има риск от хепатит, който може да плъзне в града заради липсата на вода. “Когато дойде водата в Перник, първо къпем бебето. Справяме се така, както всички перничани”, заяви той пред NOVA. “Риск от санитарно-хигиенна гледна точка винаги има. Ние имахме два много тежки инцидента, когато имаше смесване на мръсните с чистите води. Водопреносната ни система е изключително амортизирана”, добавя Владимиров. Той визира случаите на ешерихия коли в квартал “Проучване”.  „Имам доверие в РЗИ-Перник, които правят ежедневни проби на водата. Надявам се те своевременно да информират, ако има промени в качеството на водата, за да не изпадаме в по-тежки ситуации”.

За да помогне в борбата със заразата, общината в Перник е поръчала 10 химически тоалетни с мивки, които да разположи из града. Те обаче изобщо не са достатъчни, затова местната власт ще поиска помощ от правителството в тази посока, обясни още Владимиров. Много от заведенията в града вече са се оборудвали с хидрофорни системи и бидони, за да продължат да функционират, разказва още кметът. При този режим Перник ще има вода до април, но времето не работи в наша полза, допълни той.

В същото време се разбра, че правителството упълномощи министрите на икономиката, на регионалното развитие и на екологията да поискат от Столичния общински съвет разрешение вода от Белмекенската каскада да премине през язовир “Бели Искър“ и ВиК мрежата на София и да се насочи към Перник. Становището на „Софийска вода”, че може да придвижи до Мало Бучино допълнително до 400 литра в секунда, също ще бъде внесено в Столична община, пише БНР. Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че ще се действа бързо: “Целта е да възстановим силите на язовир “Студена”. Камарата на строителите е предложила да окаже максимално съдействие за изграждането на водопровода от Мало Бучино до Перник. Министър Петя Аврамова каза: “Пълна мобилизация на всички фирми, които имат опит с изграждането на ВиК мрежи, така че в максимално кратки, бързи срокове този водопровод 13,5 километра да бъде изпълнен, както и помпената станция към него“.

“След приемане на проекта ние ще го внесем незабавно в МС на извънредно заседание. Вие ще разберете точната стойност, а аз лично, тъй като има много спекули, че проектът е пет милиона, за съжаление сме в кризисно положение, че бих ги дал на тези фирми да ги изпълнят за пет милиона“, каза Караниколов.

Тъй като тръби за новото трасе водопровод няма, те са намерени в Испания и ще се карат от там: “Част от тях не са произведени, но това, което имаме, е уговорката с производителя на ден да се произвеждат 400 метра тръби. Министерството на транспорта ще се включи с цел лобистиката да е по-лесна, тъй като ще минаваме и през граници и терени”, посочи още министър Караниколов.

По-рано беше обявено, че се очаква правителството да отпусне 25 млн. лева за спешното изграждане на водопровод от Мало Бучино до Перник с дължина 13,5 километра и пречиствателна станция.

По този водопровод до града на режим трябва да се отвежда водата, отклонена през Бели Искър от язовир “Белмекен”.

Министрите ще приемат наредба за безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията.

Напрежението сред хората в Перник продължава да расте. На 25 януари – събора, перничани ще протестират на жълтите павета в София.