Tuesday, July 23, 2024
HomeОбществоЛЮБОПИТНООткриха тунел за бягство прокопан под Берлинската стена

Откриха тунел за бягство прокопан под Берлинската стена

Тесен тунел за бягство от времето на Студената война, прокопан под Берлинската стена, бе открит при строителни работи в германската столица, предаде ДПА.

Тунелът, който е широк едва 50 см и висок 70 см, е открит под улица в центъра на Берлин, която някога е била укрепена граница между комунистическа Източна Германия и анклава, контролиран от западните съюзници.

Тунелът е открит по-рано този месец по време на строителството на нов жилищен комплекс, съобщи берлинският вестник “Бе Цет” (BZ).

“За съществуването на тунела вече се знаеше, но геофизичните изследвания показваха, че той се намира по-дълбоко под земята”, каза пред вестника представител на берлинската служба за опазване на историческото наследство.

Режимът в Източна Германия издига строго охраняваната Берлинска стена, за да попречи на гражданите си да бягат в капиталистическа Западна Германия. В отчаянието си много хора се опитват тогава да избягат на Запад чрез подземни проходи. В участъка на улица “Бернауер”, където е открит най-новият тунел, е имало прокопани поне още 12 тунела за бягство.

Говорител на строителната компания заяви, че не иска да разрушава тунела или да го запълва с бетон, а ще вземе мерки за неговото запазване за изследователски цели./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular