btr

На церемония в РСПБЗН доброволци от Доброволното формирование „Кюстендил-2013“ получиха награди.

Грамотите бяха връчени на Ивайло Чалъков – ръководител на Доброволното формирование към община Кюстендил, и доброволците Богдан Богданов, Валентин Стоянов, Димитър Стоичков, Албена Миленова, Александър Тодоров и Светослав Стойнев.

Поводът е активното им участие при гасенето на големите пожари, които възникнаха това лято в района на селата Ломница, Лисец, Долно село, общ. Кюстендил.

btr

Предложението за отличията бе направено от директора на РДПБЗН – Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Той мотивира предложението си до директора на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов с оценката: „Доброволците от местното формирование  проявиха истински героизъм, съществен бе приносът им при гасенето на пожарите и проявиха себеотрицание в критичните ситуации. Снабдени с гръбни пръскачки и лопати, те действаха заедно с пожарникарите и горските служители равностойно. В този период ситуацията бе изключително сложна, бе засегната голяма площ и недостъпна за техника за гасене. При потушаването на тези пожари бяха ангажирани много служители на ПБЗН, горски служители, техника на общините, а доброволците бяха неотлъчно в подкрепа на пожарникарите. Предложението ми за награждаване правя с убеденост, че това е акт на благодарност към усилията на доброволците и тяхната резултатна отдаденост при потушаването на пожарите и предотвратяването на значими щети“.

Гост на церемонията бе зам.-кметът Светослав Георгиев. Той получи плакета, с който Националната асоциация на доброволците в Република България удостоява Доброволното формирование към община Кюстендил.