Отмениха опелото на Ангел Христов-Геле! Прокуратурата образува две разследвания за смъртта му

Демерджиев: ДНК тест потвърждава самоличността на Христов, уточнява се дали е влязъл жив в България

Полицията на крак, събира информация за Пламен Галев

На 54 години почина Ангел Христов – Геле. Известният като единия от т.нар. братя Галеви е издъхнал от масивен инфаркт в Ресилово, твърдят близки до семейството. Насроченото за неделя опело в църквата „Св. Георги Победоносец” в центъра на Дупница бе отменено.

Прокуратурата образува две разследвания във връзка със смъртта на Ангел Христов. Първото ще установява причините за смъртта и ще трябва да потвърди самоличността на Христов. По първоначални данни по тялото на мъжа няма следи от насилие, а аутопсия ще даде окончателна яснота за причините за кончината му.
Второто разследване е за вещно укривателство. То цели да установи помагал ли е някой на Христов да се укрие в дома си в Ресилово и колко време е продължило това.
Междувременно МВР започва две проверки, свързани с Ангел Христов. Първата е как Христов е влязъл в страната, тъй като срещу него има влязла в сила присъда и следва да бъде арестуван от гранична полиция. Няма регистрирано влизане на територията на България с неговата самоличност. Под надзора на Районната прокуратура се води разследване за престъпление по чл. 294 от Наказателния кодекс – подпомагане на лице за избягване на наказателно преследване.
Втората проверка е свързана с работата на МВР- Кюстендил. Ще трябва да се изясни защо местната структура на полицията не е придобила информация, че Христов е в дома си в кюстендилското село Ресилово. Вътрешна проверка в РПУ Дупница ще трябва да установи евентуални нарушения при изпълнение на задълженията. Ще се проверява дали в местната полиция са знаели, че Ангел Христов е в имението в Ресилово.

ДНК тест е потвърдил самоличността на Ангел Христов, предстои да се извърши и аутопсия, която да установи причината за смъртта му. Установено е, че той не е влязъл в страната със свой документ за самоличност и че ако е ползвал някакъв документ, той не е бил истински. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев. Работи се и по версията Ангел Христов да не е влязъл жив в страната. Засега единствената сигурна информация е, че това е трупът на Ангел Христов. Как и кога е влязъл в България близките му дават противоречиви сведения. Информацията за полет от Дубай не е била потвърдена, заяви министър Демерджиев.
“Трупът на Ангел Христов вече е в София, няма данни към момента за насилствена смърт.

Съобщението за смъртта на Ангел Христов е било направено на 3 юни в 8.00 часа сутринта, има и издаден смъртен акт. Полагат се усилия да се установи дали на територията на България се намира и другият т. нар. брат Пламен Галев”, заяви Демерджиев. Министърът коментира още, че Петьо Еврото е напуснал страната заедно със семейството си.

В неделя коли на жандармерията и полицията паркираха пред имението на Пламен Галев и Ангел Христов в село Ресилово. Пред вратите на комплекса имаше струпване на хора и журналисти.

Системата!

Съдбата и системата на МВР свързват Пламен Галев и Ангел Христов, когато двамата са още на по 20 години. След като става сержант в РПУ – Станке Димитров Галев е изтеглен в Специализирания отряд за борба с тероризма в София, където се засича с Ангел Христов, който е постъпил през 1990-а, също на 20 г. Ангел Христов е роден в град Сандански.
Взводен командир на Галев и Христов е арестуваният през 2010 г. Алексей Петров, подсъдим по делото „Октопод“. Той бе и от първите, които съобщи, че погребението на Христов e спряно. В ефира на bTV той се върна във времето на 2010 година, когато се е организирал среща между Пламен Галев и Ангел Христов заедно с тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков. Паметливи помнят, че по-късно Р. Петков бе на посещение и в Дупница, като публичната му изява предизвикаха разнопосочни коментари.
Галев и Христов напускат отряда на баретите със скандал в средата на 90-те. След това Пламен Галев става оперативен работник в ГДБОП, а Ангел Христов е назначен също като разузнавач в звеното на службата в Кюстендил. Галев напуска МВР през 1997 г., а Христов година по-късно.

По-късно се установяват в дупнишкото село Ресилово, където изграждат огромна резиденция. Имат регистрирана фирма за транспорт по суша, въздух и море.
През 2009 г. регистрират няколко общи фирми с Христофорос Аманатидис – Таки.
Освен двете офшорки Пламен Галев и Ангел Христов са собственици и управители на още няколко фирми. Започват съдружие с няколко фирми, контролирани от Васил Божков. Предметът на дейност е пътно строителство. Техни приближени участват в управлението на няколко подобни структури, сред които „Автомагистрала Струма“ АД и „Пътища Самоков“ ДЗЗД. Покрай Васил Божков се сдружават с Таки и Феодор Феодоров – Голямата Федка от Перник. Точно една от фирмите им с последния става обект на данъчна проверка след ареста на Пламен Галев през 2008 година. Започват да ровят в документацията на дружеството и начисляват ДДС за довнасяне в размер на 70 хиляди лева. С Таки и Федката Галеви имат обща фирма „Югозападна инвестиционна компания“. С нея участват в „Спортни съоръжения и системи“ заедно с бившия банкер и настоящ бизнесмен Георги Попов. Името на компанията се свързва със скандал за спорен имот. В „Инфра асет мениджмънт“ Галеви са партньори отново с пернишкия бизнесмен Феодор Феодоров. Срещу управителя на дружеството Веселин Пейчев има обвинение, че е укрил корпоративен данък от 600 хил. лева.
КПКОНПИ поиска отнемане на техни авоари за 4,3 млн. лв.

През декември 2008 г. комисията внася иск в съда за отнемане на 9 автомобила, 800 хил. лв. в банкови сметки, дялове от фирми, в 11 от които е съдружник Пламен Галев, а в 12 – Ангел Христов. В други две офшорни компании, регистрирани на Сейшелските острови, двамата са управители и представители на клоновете в България. Свързани са и с още едно офшорно дружество, регистрирано на Британските Вирджински острови.
Недвижимите имоти в с. Ресилово включват двор с триетажна къща на Христов и жена му Радмила, еднакви по площ двор и къща на Галев и жена му Емилия, едноетажна сграда на границата между двата парцела, която свързва двете триетажни жилищни сгради, и фитнес.
Пак там е и имението от 10 663 дка с покрит плувен басейн, възстановителен комплекс, кафе-бар, тренировъчна зала, жилищна сграда с няколко спални, билярдна зала, помещение за камериерка и др., помощна сграда с котелно помещение, агрегатно помещение, нафтово помещение, сграда от стая и санитарен възел, жилищна сграда, масивна ограда и покрит паркинг. Има и още 2 имота с обща площ около 6 дка.
През 2008 год. Пламен Галев бе задържан и разследван, че е изнудвал журналистката Лидия Павлова. По същото време срещу него и Ангел Христов бе заведено дело от общинските съветници от “Атака” Методи Стойнев и Милен Попов. Съдебният иск бе заведен, след като Ангел Христов нарекъл двамата общинари “идиоти” в национален и в регионален ефир, а Пламен Галев е подкрепил думите му.
В Дупница е организирана акция в подкрепа на Пламен и Геле. Със специална декларация, общинската администрация и общинските съветници обявиха, че управляващите са се изплашили от модела, по който се управлява града и използват случая за неговото дискредитиране. В подписаната от всички съветници декларация е критикуван начинът, по който се уронва авторитета на Дупница. Стотици граждани и местни политици са на площада пред сградата на Общината, докато в заседателната зала се провежда заседание на ОбС.

Политика!

През 2009 година Пламен Галев и Ангел Христов участват в парламентарните избори. По казуса със задържането на двамата кандидати се произнася и омбудсманът на Република България след внесени жалби за продължаващо задържане в условията на придобит имунитет по време на провеждане на предизборна кампания.
Регистрацията на Пламен Галев става в деня, в който Софийската градска прокуратура внася в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Галев за образуване и ръководене на въоръжена организирана престъпна група с участието на Ангел Христов (ръководител на групата след задържането на Галев), Апостол В. Чакалов и Владимир А. Ангелов. Срещу Пламен Галев са повдигнати обвинения и за изнудване, нанасяне на телесни повреда и др. Обвиненията срещу Ангел Христов са за участие в ръководството на група, която извлича облаги чрез внушаване на страх, за изнудване и за участие във въоръжена организирана престъпна група. Подобни са обвиненията срещу Апостол В. Чакалов, Владимир А. Ангелов – Стъклето, Красимир В. Оков, Георги К. Градевски, Георги В. Блатски.

По същото време двамата с Ангел Христов се радват на широка обществена подкрепа в Дупница и региона. В тяхна защита в града са организирани редица подписки и събития, в които практически участва почти цялото население на Дупница. В края на април 2009 г. адвокат Менко Менков обявява, че братя Галеви са получавали писма в ареста от граждани, които искат те да се кандидатират за депутати, тъй като били носители на “идеи за промяна и за борба с организираната престъпност”.
През юли 2011 г. Пламен Галев и Ангел Христов бяха признати за виновни за организиране на престъпна група и бяха осъдени на съответно 7 и 5 години затвор за ръководене на група за рекет. През декември същата година Върховният касационен съд започва разглеждането на делото. Неговото решение е произнесено през май 2012 г. – състав на ВКС с председател съдия Савка Стоянова намалява присъдата на Пламен Галев на пет години, които той трябва да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим. Пламен Галев и Ангел Христов са обявени за издирване, след като изчезват преди да влязат в затворническото общежитие. Двамата се издирваха от Интерпол с червена бюлетина, чиято давност изтича през 2024 година.
Слуховете за мястото на тяхното пребиваване ги пращаха в различни краища по света- ЮАР, Доминиканска република, Сърбия, включително и в собствения им дом в Ресилово.
През 2021 год. съдът отхвърли в голямата част исканията за отнемане от Галев и Христов на суми от банкови сметки, защото те не са били налични към момента на внасянето на исковете от КПКОНПИ, както и искането за отнемане на оръжията, тъй като те са били отчуждени към момента на искането от комисията. По делото не бе установено жените на Пламен Галев и Ангел Христов да имат принос в придобиването на посоченото имущество.

Братя Галеви и Дупница!

Братя Галеви са силно свързани с обществения, политически и икономически живот на Дупница. По време на мандата на кмета Първан Дангов двамата станаха инициатори за създаването на местно сдружение. „Сдружение за възраждане на Дупница” обедини именити лекари, учители, бизнесмени, общественици и изявени дупничани с идеята за възраждане на града. Член на сдружението е и Пламен Миланов, който по-късно се превръща в ключов свидетел срещу двамата. През 2015 год. собственикът на таксиметрова компания почина от задушаване, вследствие на изтичане на газ в офиса му.
След спечелването на местните избори от Атанас Янев, Пламен Галев и Ангел Христов са част от Консултативен съвет към кмета на Община Дупница. Заедно с местния управленчески екип консултантите успяват да реализират множество ремонти и проекти, като сред най-значимите са парк „Рила” , Градската градина, новата автогара и алеите към нея, множество инфраструктурни проекти, основни ремонти на училища и детски градини в града и др. Отчет за 100 дни от управлението изпълва Спортната зала на град Дупница. На него присъстват ексдепутатите от БСП в област Кюстендил Мая Манолова и д-р Иван Ибришимов. Събитието се излъчва на видеостена на центъра на града и пряко в местните медии.

Ангел Христов и Пламен Галев подпомагат множество благотворителни кампании в Дупница, макар да избягват публичност. Двамата са сред най- големите дарители на катедрален храм „Св.Георги Победоносец” в центъра на Дупница, параклис „Св. Иван Рилски”, „Св. Петка” в парк Рила и много др. Имената им се свързват със събиране на средства за животоспасяващи операции в страната и чужбина.

Догадки и мистерии

В истинска мистерия остава как и кога Ангел Христов се е върнал в Ресилово. Хора от селото твърдят, че от години не са го виждали. Кметицата на селото Марияна Доцина също споделя, че до нея не е достигнала подобна информация. Други пък под сурдинка разказват, че седмици преди неговата кончина са го виждали дори в Дупница. Христов бил драстично променен, доста по-слаб и имал болен вид.
Новината за смъртта на Ангел Христов обиколи града още в събота сутринта. Денят съвпадна с Черешова Задушница, когато хиляди дупничани посещават гробовете на своите близки. Така стана ясно, че местна траурна агенция е ангажирана с организиране на опелото. То трябваше да се състои в неделя от 13.30 часа в централния катедрален храм “Св. Георги Победоносец”.

Въпреки желанието на близките тленните останки на починалия да бъдат положени в Дупница, до последно в събота предварителен час за погребение не бе обявен. В неделя дворът на храма осъмна прясно окосен и почистен. Още по време на празничната литургия за големия християнски празник Петдесетница стана ясно, че опелото ще бъде отменено.
Догадките около появата на Ангел Христов и неговата смърт са централна тема в целия регион. Мнозина дори изключват информацията да е истина. Правят се връзки с последните събития в страната, скорошното убийство на Красимир Каменов- Къро, Петьо Емрото и действията на главния прокурор Иван Гешев. Не са малко и тези, които са твърдо убедени, че Пламен Галев и Ангел Христов никога не са напускали страната и по тази причина няма как лицето да е регистрирано при влизането му в България. Други поставят под съмнение информацията къде в действителност е починал мъжът. Един от най-важните въпроси е къде е другият от двамата братя? Полицията проверява всякакви сигнали, свързани с Пламен Галев и възможното негово пребиваване в страната.

Близки, роднини, приятели и съграждани определят смъртта на Ангел Христов като огромна загуба, а мъката – непрежалима. Желанието на семейството му е Ангел Христов да бъде погребан в град Дупница, където са неговото семейство, близки и приятели.

Макар, че Геле е роден в Сандански, а родът му да е от село Склаве, животът на Геле остава завинаги свързан с Дупница. Отредено е тленните му останки да бъдат положени в гроб до черквата “Св.Иван Рилски”, където са погребани свещеници, църковни настоятели и дарители на черквата.