Очевидецът В. Пиргов: Неопитен шофьор е карал с несъобразена скорост
Докато не приключат огледите на мястото на тежката катастрофа край Боснек, при която загинаха 45 граждани на Северна Македония, движението по магистрала „Струма” в посока Благоевград няма да бъде възстановено. И в момента трафикът се пренасочва през Перник и Радомир. Платното за Благоевград ще бъде отворено едва когато огледите на място приключат и пътят бъде почистен, каза заместник-директорът на Областната дирекция на МВР в Перник комисар Иван Зеленков: “Когато ние се убедим, че всичко това е готово и пътят е в състояние, в което може вече да се ползва безопасно, полицията ще освободи постовете си на самия участък, който в момента сме затворили”.
Шофьорите трябва да използват обходния маршрут. В посока Дупница движението се осъществява през обходен маршрут: п.в. „Даскалово” – Перник – Радомир – п.в. „Долна Диканя”.
Фирмата превозвач излезе с позиция, в която изразява съпричастност към всички близки и семействата на жертвите от ужасния инцидент. Властите в РСМ пък съобщиха, че автобусът не е имал лиценз за международен превоз на пътници. Започва процедура по отнемане на разрешителното на фирмата превозвач.
Васко Пиргов е очевидец на фаталния инцидент. Пред камерата на Bulgaria ON AIR той призова всички българи да бъдем по-тихи от водата и по-ниски от тревата в днешния ден на национален траур.
“Още не мога да осъзная това, което видях, това е шок. Тук бяха полицаи и пожарникари – никой не искаше да се обърне към автобуса, защото гледката беше потресаваща. Според мен причината за катастрофата първо е несъобразената скорост спрямо пътната обстановка. Изключвам версията за заспиване на шофьора”, разказа Пиргов. Той отхвърли и версията, че неправилно поставен знак е довел до фаталния инцидент. Допуска, че шумящата маркировка е била чута от водача на автобуса. “Шофьорът е получил предупреждение, че влиза в друга лента. Движил се е с над 100 км/ч. Тътенът е от срязването на предна дясна гума и след това започва трагедията. Гумата се е разпаднала на парчета”, каза още Пиргов в ефира на “България сутрин”. На мнение е, че в случая става въпрос за слаба квалификация на шофьора, който по думите му е доста неопитен. Един изпитан шофьор никога не би допуснал тази катастрофа, убеден е Пиргов.
“Леко ръмеше, но от София дойдох за 25 минути. По това време на денонощието магистралата не е натоварена. Може би това го е затруднило, защото е друго, когато виждаш габаритите на колите отпред. Грешката на фирмата превозвач – първият и последният автобус винаги трябва да имат връзка”, подчерта очевидецът на катастрофата. Автобусът се врязва челно в мантинелата. Дизелът е трудно запалима течност. Най-напред сигурно са се задушили и са били леко омаяни, но е било фатално, защото няма време за реакция”, посочи още Пиргов. Снимка: БГ нес

 

17-годишната оцеляла в трагедията на „Струма“: Опитах се да счупя стъклото с ръце