Monday, July 22, 2024
HomeНовиниСвятОтнеха децата на 23-годишна родилка заради неплатени сметки за ток

Отнеха децата на 23-годишна родилка заради неплатени сметки за ток

Млада майка от Кнежа беше лишена от двете си деца, защото нямала условия да ги гледа.

23-годишната Тереза Коцева живее без съпруг, а родителите й са починали. Не може да плаща сметките за вода и ток и затова от Социалните служби преценили, че децата й трябва да се настанят в приемно семейство.

Социалните работници дошли в болницата в Кнежа часове, след като Тереза родила второто си дете. Свидетел на това е мъж, чиято жена е приета да ражда по същото време.„Заедно със социалните дойдоха и две приемни семейства.

Не е ли имало вариант, в който да ги настанят в дом заедно с децата? Така и не можах да разбера защо държавата може да дава пари на други семейства да гледат тези деца, а не може да даде на родител“, разказа пред NEWS7 свидетелят Сивил Киниджийски. По време на отнемането на децата голямото е плакало много и е крещяло, че иска при мама.

Тереза беше открита в общинско жилище, където живее на тъмно и без двете си деца – Кристиян и Калоян. Жената живее сама, без съпруг и родители. Тя разказа мрачната си история, която я е принудила сама да се откаже от децата си. Тя сама е подписала протокола и е предала доброволно децата си. Въпреки че страда за тях, Тереза не обвинява служителите от Социални грижи.

„От януари месец миналата година до декември бях на работа по програма. Обаче програмата свърши.”

Не разбира обаче защо държавата ще плаща по 500 лв. на приемни семейства, докато сметката й за тока, заради която отнемат децата й, е 400 лв. „Имам право да ги виждам, те са в града. И веднага щом си включа тока – това е възможността да ги гледам, веднага си ми ги връщат“, разказа тя. Децата на Тереза ще бъдат в приемни семейства, докато майката започне да получава пари и социалните преценят, че може да се грижи за тях.
Майката трябва да докаже доходи и да си плати комуналните сметки до един месец, за да й бъдат върнати децата, коментираха адвокати. Причината да й отнемат двете деца е, че тя ги е поставила в риск, като не е създала необходимите условия за отглеждането им.
„Ако майката се обърне към Отдела за закрила на детето в Кнежа може заедно с децата си да бъде настанена и в специален център във Враца“, адвокатът Сокол Недков.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Нашата страна е страна на абсурдите …не стига че стоките , които ни се предлагат ввъв големите вериги са на пъти по-високи от останалите членки в Европейския съюз ..пък и отношението към една самотна майка.В нормалните държави моментално биха се погрижили за семейството ….биха обезпечили майката ,да и поемат ток,вода,квартира,всичко ,ще и осигурят помощи за нормално отглеждане на децата и ще и дадат валчери с които да си пазарува храна за семейството……но тук е България страна с объркана политика….непрекъснато плачем ,че имаме ниска раждаемост и демографски срив и в същото време се опитваме да унищожим една жена имала смелоста да създаде и отгледа две деца в тези така размирни и несигурни за всики от нас времена…..срам…срам…срам!

Comments are closed.

Most Popular