Отново оправдаха четиримата от Сандански за взрива пред “Евророма”

Повече от 10 год. няма наказани за смъртта на Марин Илиев

Четиримата младежи от Сандански, обвинени в поставяне на бомба пред клуба на “Евророма”, която избухна и уби мъж, за пореден път са оправдани. Делото продължава повече от 10 години, като на няколко пъти е стигало до ВКС и връщано обратно на втора инстанция в Софийския апелативен съд.

Николай Йовев, Васил Георгиев, Стоян Ставрев и Александър Ангов бяха оправдани от Окръжния съд в Благоевград, прокуратурата протестира, а решението няколко пъти бе потвърждавано и от Апелативния съд – София, но ВКС го връща за ново разглеждане.Преди дни САС за пореден път оправда четиримата.
Случаят е от 29 юни 2012 год.Тогава в южния град, около 5.55 сутринта, избухна бомба в района на Кооперативния пазар, където се помещава клуб на политическа партия “Евророма”. Рано сутринта Малин Илиев е минавал случайно и забелязал малък пакет на тротоара пред партийния офис. След като го взел, избухнал взрив. Веднага след инцидента 59-годишният мъж бе приет в болницата в Сандански с тежки травми в коремната област и разкъсана ръка. По-късно той бе транспортиран за лечение във ВМА, като месец след това Малин Илиев почина от тежките травми.

 

МВР задържа четирима души за взрива, като министърът на вътрешните работи тогава Цветан Цветанов определи подбудите на арестуваните за хулигански.
“Експертиза е доказала съответствие на химическия състав на взривното вещество с натривки, взети от ръцете и дрехите на задържаните. Само един от задържаните е дал съгласие за изследване с полиграф. Няма политически елемент при мотивите за взрива. Той е изцяло по криминални подбуди”, твърдеше Цветанов.
От “Евророма” осъдиха действията на младежите. Лидерът на партията Цветелин Кънчев бе категоричен, че става въпрос за провокация на етническа основа. Семейството на починалия Малин Илиев получи момощ от Министерски съвет в размер на 10 000 лв. Близо десет години по-късно и окръжният, и апелативният съд смятат, че няма конкретни доказателства, че четиримата са извършителите на престъплението, а обвинителната теза била изградена на предположения и подозрения.