Общинските председатели на БСП Благоевград, БСП Кресна, БСП Якоруда, БСП Симитли, БСП Банско и БСП Петрич написаха писмо до Корнелия Нинова. В него те говорят за „печален резултат“ след изборите.

“Чрез това отворено писмо към Вас искаме отново да изразим нашето безпокойство и притеснение, относно случващото се в момента с Българската социалистическа партия.

На 4 април тази година Българската социалистическа партия претърпя най-тежкото си изборно поражение в национален мащаб за всичките 30 години преход. Бидейки основна опозиционна сила в последните 7 години и единствена опозиция в последните 4, ние загубихме половин милион гласа и престанахме да бъдем една от двете водещи политически сили”, се казва в писмото на социалистистите от Пиринско.

По думите им в последните месеци преди изборите Националният съвет на БСП е допуснал серия от груби стратегически и политически грешки.

“Вместо нужната след прекия избор и конгреса консолидация в партията в името на победата на изборите и промяната, националното ръководство продължи и задълбочи разделенията и противопоставянията, както и безсмисленото разчистване на вътрешнопартийни сметки”, посочват червените лидери.

Според тях поредната грешка е, че “ръководството на партията не подкрепи президента, който БСП издигна, който е с най-висок рейтинг и олицеторява всички надежди на българските граждани за промяна. По този начин ние допуснахме българските граждани да ни разглеждат не като алтернатива и носител на промяна, а като част от статуквото”, казва се още в писмото.

“Националният съвет на БСП наложи водачи на листи, коалиционни партньори и граждански квоти без диалог с местните партийни структури и без да се съобразява със ситуацията в районите, с настроенията, както на партийните членове и симпатизанти, така и на колебаещите се избиратели, чиято подкрепа трябваше да привлечем. На места листите бяха и пренаредени в нарушение на всички правила и партийни традиции и с демонстрирано пълно пренебрежение към волята на местните партийни структури”, категорични са лидерите на левицата от Пиринско.

Според тях област Благоевград не прави изключение от тази статистика. “Структурирането на областния съвет, избирането на Председател, изпратените „проверки“ в навечерието на изборите, безпардонното пренебрегване на някои  общински структури и целенасоченото разцепление, което доведе до тяхното отслабване, подреждането на листата, отнемане  на пълномощни  и  целия ход на кампанията”, се твърди в отвореното писмо.

БСП-лидерите от Благоевградско са твърдо убедени, че “тези по-големи и редица други по-малки грешки в нашата предизборна работа доведоха до този печален резултат”. По думите им оценката, дадена на партгията от българските граждани, е изключително тежка. “Загубата изисква ясно и категорично поемане на политическа отговорност. Ръководен орган на партията, когато конгресът не заседава е Националният съвет и затова ние призоваваме, както председателят на партията,  целият Национален съвет, така и председателя на  Областния съвет Благоевград да подадат оставка и да насрочат заседание на 50-ия конгрес за избор на нови ръководни органи на партията”, заявяват водачите на червените в Пиринско.

Припомняме, че това е второ “кърваво” писмо, което лидерите на БСП в Благоевградско пишат на Корнелия Нинова.

В края на месец януари общинските структури в Петрич, Струмяни, Кресна, Симитли и Якоруда за първи път се обърнаха с обща позиция към лидера на Столетницата. Тогава те изразиха безпокойство и притеснение относно случващото се в структурите на Българската социалистическа партия и по-конкретно в област Благоевград. “Вече седмици наред четем в пресата и социалните мрежи за възникнали конфликти в различни структури на партията, за свалено доверие, за изключени членове, за постъпващи жалби, последвани от нарочни проверки. Област Благоевград не прави изключение от тази неприятна статистика. (…) Оставаме с впечатление, че ОПКК (Общопартийна контролна комисия) се е превърнала в орган, който изпълнява „специални” поръчки”, се казваше в отвореното писмо.

“Озадачени сме, че това се случва в момент, когато парламентарните избори „чукат на вратата” и на партията й предстои сериозна битка. Днес усилията на всички ни следва да са насочени към пълна мобилизация, запазване на единството на БСП и привличане на повече хора и избиратели! Ето защо настояваме да бъде проведена незабавна среща на Председателя на БСП- Корнелия Нинова в Благоевград с нас, на която откровено да споделим своите притеснения, да поставим въпросите, които ни вълнуват и заедно да намерим решение”, настояваха социалистите от Пиринско.

Отвореното писмо от месец януари обаче остана без какъвто и да е коментар от страна на Корнелия Нинова. Не последва и исканата от червените в област Благоевград среща в навечерието на ключовите за партията избори за 45-о Народно събрание.