Sunday, July 14, 2024
HomeНовиниСвятОт климата до ипотеките - с какви промени започна управлението на Тръмп

От климата до ипотеките – с какви промени започна управлението на Тръмп

zx620y348_2904520

Понеделник е първият работен ден за новия президент на САЩ, но Доналд Тръмп задвижи резки промени в политиката на Вашингтон броени часове след като в петък на обед положи клетва и стана 45-ият държавен глава на страната.
След реч, която бе определена като една от най-негативните, популистки и националистически за нов президент, с поредица от укази той инструктира администрацията си да спре да изпълнява важни реформи на предшественика му Барак Обама и да се подготви за нова политика.
Белият дом нареди на всички федерални министерства и агенции да спрат незабавно да издават нови регулаторни решения и да не прилагат онези, които са одобрени, но не са публикувани в еквивалента на Държавен вестник. Това е обичайна мярка, която нови президенти прилагат за срок от 60 дни.
С указите Тръмп започва да реализира основни обещания в предизборната си кампания. Но начинът, по който го прави реализирането му, изненада всички, тъй като в Конгреса републиканците още търсят с какво да заменят закона, известен като Affordable Care Act. Указът се тълкува и като политическа декларация, че Тръмп няма да чака партията, чийто кандидат беше, и ще предприема действия, без да предлага ясна алтернатива какво следва от тях за цели сектори от икономиката.

Сигурност

Джеймс Матис е първият министър, назначен от Тръмп в Пентагона, след като одобряването му мина практически единодушно в Сената. Джон Кели също е назначен за министър за вътрешната сигурност. Белият дом обеща принципът “мир чрез сила” да стои в центъра на политиката за сигурността и “външната политика, поставяща Америка на първо място”. Президентите Джордж Буш и Барак Обама се въздържаха от изявления, създаващи впечатление, че САЩ са във война с исляма. Доналд Тръм директно заяви, че “висш приоритет за нас е да разгромим “Ислямска държава” и веднъж завинаги да заличим радикалните ислямски терористични групировки от лицето на земята”.
Сред първите официални позиции на Белия дом се казва, че ще бъде възродена американската армия, ще се ревизира намаляването на числеността на бойната авиация и военноморския флот, защото “нашето военно доминиране трябва да бъде безспорно”.
В друго от съобщенията на новата администрация се заявява, че президентът държи на издигането на стена по границата с Мексико за спиране на нелегалната имиграция.

Търговия

В президентското си слово Тръмп описа апокалиптична картина на “стърчащи като надгробни камъни изоставени американски предприятия” и обеща да следва два основни принципа: “Купувайте американски стоки” и “Наемайте американци!”.

В първото резюме за новата търговска политика се казва, че САЩ ще напуснат Тихоокеанското партньорство (ТРР), което Обама договори с Япония и още 10 страни от региона без Китай.

Освен това още в понеделник Канада и Мексико ще бъдат уведомени, че Вашингтон иска предоговаряне на Споразумението за свободна търговия в Северна Америка (NAFTA), което влезе в сила между трите страни преди близо 23 години. Президентът Тръмп вече разговаря по телефона с канадския премиер Джъстин Трюдо, а на 31 януари ще има среща във Вашингтон с мексиканския президент Енрике Пеня Нието. “Ако нашите партньори откажат да преговарят за една честна за американските работници сделка, президентът ще ги уведоми, че САЩ възнамеряват да напуснат NAFTA”, се казва в съобщението.

Ипотечни заеми

Новата администрация спира една от последните програми на Обама за намаляване на таксите по ипотечни заеми. Това се казва в съобщение на министерството на жилищното настаняване и градското развитие. В текста се допълва, че ще бъде предложено застраховане срещу изпадане в несъстоятелност и че ще се работи за такава програма, която “да е жизнена и ефективна в дългосрочен план за всички участници и особено за данъкоплатците”. Демократи от финансовата комисия в Камарата на представителите веднага критикуваха новия президент, че е предал купувачите на жилища в момент, когато те са щели да получат облекчение от 500 долара годишно върху ипотеките си.

Данъци

Тръмп обеща да създаде 25 милиона нови американски работни места в следващите 10 години и да върне икономиката към растеж от 4% от БВП годишно. Белият дом обяви, че икономическите планове на администрацията започват с “данъчна реформа за стимулиране на растежа, за да се помогне на американските работници и бизнесмени да задържат в ръцете си повече от спечелените с тежък труд долари”. Конкретни мерки не са посочени, освен че се повтаря обещанието “да се намали ставката по подоходното облагане във всяка от категориите, да се опрости данъчният кодекс, да се намали корпоративният данък, който е един от най-високите в света”. Няма яснота и как ще се компенсират приходите от намалени данъци, както и ще се промени ли отношението към дейността на офшорни компании и регистрирането извън САЩ на приходите от внос и износ.

Енергетика и климат

Почти веднага след встъпването в длъжност на новия президент от сайта на Белия дом изчезнаха няколко страници, включително за политиката по климатичните промени. Вместо това се обявява нов “Енергиен план, поставящ Америка на първо място”. Администрацията ще елиминира Плана за климатични действия и други екологични инициативи, за да помогне на американския добив на петрол, газ и въглища. Така в следващите 7 години ще вдигнем заплатите на работниците с общо 30 млрд. долара и с увеличените бюджетни приходи ще ремонтираме пътища, училища, мостове и обществена инфраструктура, се казва в съобщението на Белия дом.
Като потвърждение на най-лошите прогнози на природозащитниците Белият дом обявява, че “трябва да се възползваме от около 50 трилиона долара неизползвани резерви от петрол, газ и техните шистови находища, особено във федералните територии, които притежава американският народ”. Очаква се Тръмп още през новата седмица да използва президентските правомощия да одобри молби за строителство на нови тръбопроводи.

Закон, ред и оръжие

“Опасната антиполицейска атмосфера в Америка е погрешна. Администрацията на Тръмп ще сложи край на това”, се казва в друго съобщение на Белия дом. “Ще дадем власт на нашите служители да си вършат работата и да освободят улиците ни от престъпност и насилие”, се казва в текста. Друг емблематичен сигнал за промяната е изразът “Нашата работа не е да правим по-удобен живота на тези, които се бунтуват, грабят и проявяват насилие. Работата ни е да направим комфортен живота на родителите, които искат децата им безопасно да ходят по улиците”. В посока, противоположна на усилията на Обама да се въведе някакъв контрол над придобиването и носенето на оръжие, новата власт във Вашингтон казва, че “да подкрепяме органите на реда означава да подкрепяме възможността на гражданите ни да се защитават сами. На всяко ниво на съдебната ни система ще браним Втората поправка на конституцията, даваща право на притежаване на оръжие за самозащита.

Свършено е със световния ред от ХХ век

“С избирането на Доналд Тръмп окончателно се приключва със стария свят от ХХ век. Какъв световен ред ни очаква през ХХI век, как ще изглежда светът на утрешния ден – това са въпроси без отговор.” Това заявява външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в статия по повод встъпването в длъжност на новия американски президент. В Bild am Sontag Щайнмайер, който ще наследи Йоахим Гаук като президент на Германия, казва още, че много неща са заложени на карта, че на власт е дошъл не само Тръмп, но и неговият екип. “Знам, че трябва да се готвим за сложни времена, за известна непредвидимост и неувереност. Но залагам на това, че във Вашингтон ще намерим внимателни слушатели, които разбират, че дори големите държави се нуждаят от партньори и са готови да вървят по свой път заедно с добри приятели и надеждни съюзници”, допълва външният министър. В петък след встъпването в длъжност на Тръмп канцлерът Ангела Меркел каза, че съдбата на Европа е в собствените ѝ ръце и че Берлин ще търси компромиси с екипа на Тръмп на първо място относно разходите за отбрана и търговията.

RELATED ARTICLES

Most Popular