Sunday, July 14, 2024
HomeНовиниБългарияОт ЦИК увериха: Във всички секции ще има машинно гласуване

От ЦИК увериха: Във всички секции ще има машинно гласуване

mash-glasuvane-7

Централната избирателна комисия прие решение, че във всички избирателни секции у нас и в чужбина ще се проведе машинно гласуване. Това обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той информира още, че са приети техническите изисквания за апаратната и програмната част от машинното гласуване, предаде БТА.

Цветозар Томов, говорител на ЦИК, уточни, че не може да се предостави по-голяма конкретика по процедурата, докато тя не стане факт.

“Основната наша задача е всеки българин да има възможност да изрази своята политическа воля на изборите, а машинното гласуване е само една опция за това. Резервната опция да се гласува с хартия винаги съществува. Не виждам опасения в една страна със 100-годишна практика на гласуване по този начин, да не се признаят резултатите от изборите”, коментира Томов.

Още 23 милиона лева е готово да отпусне служебното правителството за машинното гласуване на извънредните избори, стана ясно преди дни.

Условията за предоставяне на медийни пакети, чийто критерии ЦИК е приела, в момента се съгласува в Министерството на финансите, информира още Андреев. В понеделник изтича срокът за обявяване на тарифите и условията за участниците в предизборните кампании от страна на медиите, припомни той.

Общо 18 партии са изпратили заявления за регистрация в ЦИК и 13 от тях са я получили, на три партии е отказана регистрация заради нередовности в документите.

Тези партии са – “Целокупна България”, Национално движение “Единство” и Български народен съюз “Нова демокрация”.

Регистрацията на една партия е заличена, заради липса на 2500 подписа – ПП “Български съюз за директна демокрация”.

На една партия регистрацията е отхвърлена – партия “България без цензура”.

Девет коалиции са регистрирани. Общо 4297 са подадените заявления за гласуване в чужбина и традиционно най-много те са във Великобритания, Германия и Испания, обявиха от ЦИК.

RELATED ARTICLES

Most Popular