14 клиенти са поискали необходимите документи за отваряне на такива

Още десет купувачи на газ са открили сметки в “Газпромбанк”, удвоявайки общия брой клиенти, които се подготвят да плащат в рубли за руския газ, както изиска президентът Владимир Путин, съобщи Блумбърг.
Общо 20 европейски компании са си отворили досега сметки, а още 14 клиенти са поискали необходимите документи за отваряне на такива, заяви източникът, пожелал анонимност заради конфиденциалния характер на въпроса. Той отказа да посочи имена на компаниите.
Европейските купувачи от няколко седмици се опитват да намерят начин да изпълнят искането на Путин за плащане на руския газ в рубли и същевременно да не нарушават наложените от ЕС санкции след инвазията на Москва в Украйна. Според новия механизъм клиентите трябва да открият две сметки – една в чуждестранна валута и една в рубли в “Газпромбанк”. След като Полша и България отказаха да приемат тези условия, “Газпром” спря потоците синьо гориво към тях в края на април, припомня Блумбърг.
Премиерът на Италия Марио Драги заяви, че компаниите ще могат да плащат за газа в рубли, без да нарушават ограниченията.
Повечето от вносителите на газ вече са отворили сметки в рубли с “Газпром”, каза той на пресконференция. Драги добави, че водещият германски вносител на газ вече плаща в рубли. Подобно на Италия Германия също е голям потребител на руски газ./БТА