Прокуратурата изпрати финансова инспекция, дълговете възлизат на над 1,5 млн. лв.

Установени са нови нарушения в СБАЛО „Св. Мина“ и липса на над 200 хиляди лева. АДФИ извършва цялостна проверка на дейността на лечебното заведение. Това стана ясно от пресконференция на кмета на Благоевград.

Средствата касаят периодът на управление от предишното ръководство на лечебното заведение. „Освен липсата на парите, по време на проверката стана ясно, че от 2019 година са спрени и плащания към фирми, доставящи лекарства, като натрупаните задължения към тях, ведно с лихвите, възлизат на над 1,5 млн. лева. Не можем категорично да кажем, че става въпрос за незаконно присвояване на суми, възможно е да се касае до немарливост или грешно осчетоводяване. В момента по искане на Прокуратурата, Агенция за държавна финансова инспекция извършва щателна проверка на всички документи и едва след приключването ѝ ще можем да коментираме откъде идва липсата на тези над 200 хиляди лева. Истината е, че задълженията към фирмите доставчици на лекарства са в изключително големи размери, сега Общината, Общински съвет и управителят на болницата ще трябва да намерят изход от създалата се ситуация. Добрата новина в случая е, че доставките на медикаменти не са спрени към този момент, което позволява да бъде прилагано адекватно лечение на пациентите“, коментира кметът Стоянов.

Той допълни, че благодарение на усилията на новия управител на СБАЛО „Св. Мина“ д-р Теодор Велчев и екипа му, работата в СБАЛО е оптимизирана и стабилизирана.

Това е втори случай на установени нарушения, допуснати от предишното ръководство на болницата през последните няколко месеца.

Припомняне, че през м. февруари кметът на Благоевград Илко Стоянов оповести злоупотреби, извършени от бившия гл. счетоводител на болницата, в размер на над 200 хиляди лева.

Тогава бе установено, че са извършени злоупотреби за над 200 000 лева. С парите е трябвало да бъдат осъществявани плащания към фармацевтични компании, а вместо това ресурсът е насочван към взаимоспомагателната каса на лечебното заведение, след което е теглен на ръка от главния счетоводител, който вече беше освободен от длъжност.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here