Паметна плоча на Левски откриха в Яхиново за 80-ия юбилей на читалището

Архиерейският наместник Георги Паликарски освети паметната плоча.
  • Кметът Софка Скоклева, Иван Момчилов, Иван Стоичков, читалището и община Дупница дадоха средства за монумента

 

Паметна плоча на Васил Левски бе открита в Яхиново за 80-ата годишнина на читалище „Пробуда 1939“ в дупнишкото село. „Имаме два повода за празнуване – създаването на НЧ „Пробуда 1939“ и откриването на паметната плоча на Васил Левски“, каза кметът Софка Скоклева. Идеята за направата на плочата е нейна, осъществена с нейни лични средства и дарения от местните жители Иван Момчилов, Иван Стоичков, средства от субсидията на НЧ „Пробуда 1939“ и финансовата помощ на община Дупница.

Кметът на общината Методи Чимев и кметицата на Яхиново Софка Скоклева

„Искахме да направим по-голям паметник, но средствата не бяха достатъчни. Въпреки това със секретарката на читалището Елизабета Иванова решихме, че няма да се откажем от идеята си и се стигна до направата на тази плоча от гранит с лика на Левски”, отбеляза кметицата.

Певческата група към читалището

Плочата освети архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски, чието родно място е Яхиново. Пред дошлите на тържеството в центъра на селото бе изнесена музикално-поетична програма. На сцената се изявиха певческата група към читалището с ръководител Иван Бранков и ученици от местното училище „Св. св. Кирил и Методий“. Сред присъстващите бяха кметът на община Дупница Методи Чимев и неговият заместник Крум Милев, председателят на Общинския съвет Емил Гущеров, политици, представители на Историческия музей в Дупница, читалищни дейци. Те поднесоха и първите венци и цветя на плочата.