Силвия Овчарченска

Психотерапевтът Силвия Овчарченска: Хората стават все по-тревожни, обикновено всичко ескалира към най-близките

Случаите на домашно насилие в Дупница и Благоевград са се увеличили от началото на пандемията от коронавирус. Същата е картината и в цялата страна, като основната причина за това е чувството на тревожност покрай опасния вирус, категорични са специалистите.
„По време на пандемията случаите на домашно насилие се увеличиха доста. Можем да кажем това със сигурност, защото нашата организация администрира национална гореща линия. Особено по време на извънредното положение през миналата година имаше над 100% увеличение. Наистина увеличението е драстично. От началото на годината до 15 юли сигналите до телефон 112 са 14 338. Това са много сигнали за домашно насилие. До юни само в Софийска районна прокуратура са образувани 700 преписки, касаещи домашно насилие. Почти се припокрива със статистиката. В по-малките населени места няма толкова информация. Повече се търпи домашното насилие и не се докладва. Но ние като организация също отчитаме повишено докладвано домашно насилие в Дупница и в Благоевград, където работим активно и имаме преки наблюдения“, коментира пред „Вяра“ психотерапевтът Силвия Овчарченска.
Тя има 15-годишна практика в областта на домашното насилие, като от 10 години работи като терапевт кризисна интервенция, психодинамично консултиране и психодинамична терапия.
Силвия Овчарченска също така е и председател на сдружение с нестопанска цел „Знание, успех, промяна“ в град Дупница с клон в Благоевград. Тази организация е част от Алианс за защита от насилие, основано на пола, където членуват още 11 НПО-та. Към организацията работят консултативни центрове в Благоевград и Дупница за пострадали от домашно насилие, предимно жени и деца. Тя и нейните колеги работят също така и с извършители на домашно насилие – възрастни и деца, които обикновено са насочени от съда като една от мерките за защита на пострадалите от насилие.
Запитана каква е причината за скока на случаите, тя отговори:
„Отдавам го на голямата тревожност на хората. Когато има реална заплаха за живота и здравето ни, ставаме по-тревожни. И когато не можем да управляваме тази тревожност, това ескалира в агресия. Затова ние, специалистите, винаги предлагаме на хората да се възползват от разговори с психолог, за да се намали тази тревожност. Обикновено всичко това ескалира към най-близките“.
Силвия Овчарченска даде и своя основен съвет към хората, които са по-склонни към проявата на агресия. Според нея е много важно подобен тип хора са се научат да разпознават кога се задават тревожни чувства у тях.
„Когато един човек, тук говорим за такъв, който упражнява насилие и е склонен към това, усети агресивни чувства, трябва да излезе навън. Агресивният човек трябва да канализира тези чувства в спорт или активна разходка навън. Задължително трябва да излезе, да опита някакъв спорт, да се разходи сред природата и чак тогава да се прибере у дома. Така агресивните му чувства ще са канализирани в енергия, а тя ще бъде изразходвана в разходката навън. Трябва да успяваме да различим агресивните си чувства на база тази тревожност и когато ги почувстваме, да реагираме адекватно“, посъветва експертът.
Тя обърна внимание и на факта, че се появяват и доста случаи на упражнено домашно насилие над мъже.
„Има и мъже, които са жертва на домашно насилие. При тях преобладава психологическото насилие. Докато децата и жените са по-уязвима група и физическото към тях е по-сериозно. Нашият призив към мъжете, които са обект на насилие, е да се обърнат за помощ. Те не трябва да се срамуват или притесняват от това. Никой не е длъжен да го търпи и трябва да го търпи. Не е срамно да си жертва, срамно е да си насилник“, завърши Силвия Овчарченска.

Димитър ИКОНОМОВ