• През почивните дни дупнишкото село Бистрица посреща по 600-1000 души, жадни за природа…

  • Кметът К. Огненски: На ден получавам по над 10 обаждания с въпроси – как да стигнат, предлага ли се разходка с коне, има ли къщи за гости

Панорамната площадка “Софарджик” над село Бистрица набира огромна популярност по-малко от месец след като първият турист официално се разходи по най-новата атракция в Дупнишко. Площадката се радва на суперинтерес не само от страна на туристи, но и от местни хора. Чужденците също вече са честа гледка по пътя към Софарджик. По думите на кмета Кирил Огненски през почивните дни около площадката е “най-горещо” и е имало случаи Бистрица да приема по около 1000 туристи.

“И в работните дни на Софарджик и Бистришки водопад посрещаме гости от Варна, София, Казанлък. Изрично е да изказвам задоволството им. Междувременно направихме и една уборка от боклуци в района. През един от уикендите ни посетиха за двата дни над 600 туристи и очаквам отново да бъдат най-малко толкова и в предстоящите почивни дни. На ден получавам по над 10 обаждания откъде ли не с въпроси – как да стигнат, предлага ли се разходка с коне, качване с джипове, има ли къщи за гости, за да нощуват…

Всеки е добре дошъл, всеки може да се наслади на красивата ни природа, но нека я опазим от боклуци”, коментира кметът на Бистрица. И преди изграждането на панорамната площадка Кирил Огненски и неговите малки помощници от селото редовно чистеха от отпадъци живописната местност. Най-редовно той отправя апел към всички, решили да посветят няколко часа на отмора сред природата: “Не забравяйте, че мястото на отпадъците не е в планината. Нека пазим природата си чиста за децата ни, за поколенията ни. Има изградена екопътека от община Дупница от Бистрица до Самоковището с приятни местенца за отдих и хапване. Нека ги използваме. А отпадъците в една торбичка да ги върнем обратно и изхвърлим в местата за тази цел”.

Фейсбук пространството пък се изпълни с красиви снимки и възхищения от гледките, които открива площадката към околните населени места и цели пет планини. След като дронът на в. “Вяра” пръв обиколи новата придобивка и засне красотите от птичи поглед, го последваха още летящи машинки.

 

Известните също не останаха безразлични към даденостите на природата в Бистрица. Човекът-клуб във волейболния ЦСКА – старши треньор и президент Сашо Попов се наслади на панорамата от Софарджик. Както самият той отбеляза: “Тук е приказно. Не ходете на море. Направо е Самоковището, наляво Черни връх”.

Екстремният фрийрънър Кирил Трифонов дойде специално в Бистрица, за да спре дъха на почитателите си с акробатичните си умения. Той се е специализирал в ходенето на ръце, в катеренето на сгради, мостове, парапети и какво ли още не, наситено с много адреналин. Екстремните му изпълнения го превръщат в интернет сензация, но винаги с уговорката: “Не правете това”.

Мисис България 2015 и психоложка Стойка Николова от Дупница също се наслади на красотата на Бистришкия край със свои приятели.

Към панорамната площадка се катерят и доста чужденци. Наскоро голяма група туристи от Израел разгледаха Софарджик и продължиха с разходка до водопада. По-рано мястото също бе посетено от израелци, които останаха възхитени от видяното.

Група от Своге също бяха изключително доволни от разходката до Софарджик и Бистришки водопад. “Страхотно е. Скоро пак ще дойдем, защото разбрахме и за Морените. Знамето си го купихме, за да се снимаме на площадката”, категорични са туристите.

Панорамна площадка “Софарджик” е изградена от община Дупница, като инвестицията възлиза на около 50 000 лв. Тя е дълга 20 метра и се намира на 930 метра надморска височина в девствената част на Рила над Бистрица.

Селото се намира на 2 километра от град Дупница, като от изходната точка към Панорамната площадка се достига за 20 минути пеш. Има горски път до там, който е достъпен само за планински колела, мотори и джипове. Гледката, която се открива от Софарджик, е към 5 планини – Витоша, Осогово, Конявска, Верила и Рила, както и към 3 други общини – Сапарева баня, Кюстендил, Радомир. Само на 1 час след площадката се намира величественият Бистришки водопад.

Силвия БОРИСОВА

 

(видео) Панорамната площадка над Бистрица на финалната права, очаква се лавина от туристи