Жена от Тетевенско разбира случайно, че е осъдена и е със запорирана сметка, въпреки че няма никакви задължения, към никакви институции.

Как можеш да се окажеш без вина виновен? 52-годишната Дияна Микова от тетевенското село Гложене живее и работи със семейството си в Белгия. Прибира се няколко пъти в годината в родното си село Гложене, предава NOVA.
Преди седмица отново е в родния си дом и решава да внесе средства, с които да оперира, по своя сметка в българска банка. „Служителката ми каза, че парите, които искам да си ползвам, няма да отидат по предназначение, защото сметката ми е запорирана от частен съдебен изпълнител”, разказва Дияна Микова.
Тя разбира, че е осъдена от съдебния изпълнител по искане на община Тетевен, защото дължала 1374, 51 лв. за данъци. Прави проверка на място и установява, че има грешка.
„Служителката ми се извини, каза, че е станала грешка, ще уведоми частния съдебен изпълнител и ще се разреши проблемът”, посочва Дияна. Проблемът обаче се задълбочава. Запорът на сметката продължава да не е вдигнат.
ЧСИ-то продължава с действията си и запорира приходи на жената от местната кооперация, където тя членува. Писмото е получено преди ден. И налице са вече не само материални щети, но и морални.
„Те подронват авторитета ми, че аз не съм си платила 1374 лв. и затова са ме дали на съд. Това ще го разбере цялото село”, оплака се потърпевшата. Придружихме Дияна Микова, за да разберем откъде идва проблемът.
В данъчното ни препращат към кмета. „Никаква информация не можем да даваме. Трябва да запознаете кмета и ако той реши – ние сме на линия”, заяви служителката.
След като запознахме с казуса кмета и изчакахме около час, данъчните служители изложиха своята версия. Оказва се, че Дияна Микова от Гложене е осъдена още на 17 юли, въпреки че като се е прибрала от Белгия, на 9 юли, си е платила всички задължения към общината.

„Всичко е платено”, заяви Искра Иванова – Въпрос: „Въпреки това е осъдена?”
Иванова: „Осъдена е, защото сме предали на адвокат, която задвижва делата. Тя не е уведомила ЧСИ.”
Дияна Микова: „Как да уведомя ЧСИ, като не знам, че съм осъдена”.
Иванова: „Не че признаваме вина, просто е разминаване във времето. Вина не търсим.”
Въпрос: „Вие определяте като разминаване във времето това, че вие имате лоша комуникация с юриста от отдела си?”
Иванова: „Не мога да твърдя, че имаме лоша комуникация.”
Предлагат създаването на Национален регистър на запорите
Въпрос: ”На 9-и съм си платил данъците. И по някакъв начин това да индикира в системата и така да се предотврати цялата абсурдна процедура по задвижване на дело на 16-и.
Какъв е смисълът?”
Иванова: „Не мога да отговоря така. Трябва да проверя какво се е случило във времето. Не мога да отговоря така.”
В крайна сметка от данъчното в Тетевен се задействаха да оневинят 52-годишната жена от Гложене, на която са начислени и такси по делата за около още 700 лв. „Не сте осъдена, прекратено е всичко. Общината поема разноските по делото”, заяви Искра Иванова – началник-отдел „Местни данъци и такси” – община Тетевен.
След като стана ясно, че виновен няма, но общината ще се погрижи да оневини без вина виновната жена, Дияна Микова се свърза с кантората на частния съдебен изпълнител в Ловеч, за да попита кога ще й бъде вдигнат запорът. От там отговориха, че това ще стане след две седмици.
И така Дияна Микова от Гложене ще стои още седмица-седмица и нещо със запорирана сметка и без средства заради изгубени в превода институции.