Париж готви референдум заради „жълтите жилетки“

Френските власти обсъждат възможността за провеждане на референдум по широк кръг въпроси в отговор на исканията на движението на „жълтите жилетки“, които протестират срещу покачващите се цени и данъци от ноември миналата година, пише в. Le Journal du Dimanche.

Според изданието се планира референдумът да бъде проведен на 26 май в деня на изборите за Европейски парламент.

Вестникът твърди, че изборният отдел на френското Министерство на вътрешните работи е започнал преговори с печатари и доставчици на хартия за подготовката на пликове и бюлетини за гласуване.

„Необходимо е да действаме много бързо, за по-малко от седмица“, цитира изданието в източник от обкръжението на президента. Въпреки че на неотдавнашна среща с журналисти френският президент Еманюел Макрон заяви, че въпросът за референдума изисква “значително обмисляне”, всъщност той е почти готов и вероятността за гласуване на 26 май е “изключително висока”, каза източникът. Друг представител на най-близкия кръг на президента отбеляза, че се обмислят четири варианта за по-нататъшно развитие в рамките на кризата с “жълтите жилетки”, но нито преговорите със синдикатите, нито предсрочните парламентарни избори, нито преструктурирането на кабинета на министрите са подходящи по няколко причини.

“Последният вариант е референдум и процесът вече е започнал”, твърди източник на вестника от обкръжението на Макрон. “Много е важно да се отвори такава перспектива в средата на големи национални дебати, за да им се даде нов дух и конкретика.” Така властите очакват да се осигури спокойствие с помощта на референдума след края на планираните големи дебати между 9 и 16 март. Специфични въпроси могат да бъдат формулирани именно тогава, показва публикацията.

В допълнение, благодарение на действията на Министерството на вътрешните работи, Макрон, без ненужна тежест върху бюджета, ще може да променя въпросите до последния ден.

В същото време в управляващите среди има разногласия относно необходимостта и датата на референдума. Сред онези, които не са сигурни в ползите от паралелното национално гласуване и изборите за ЕП, е председателят на Народното събрание (долната камара на парламента) Ришар Феран. Редица поддръжници на президента заявяват, че традиционно ниската избирателна активност на изборите за ЕП е в полза на управляващата партия „Република, напред!“ и Националното обединение на Марин льо Пен, но с увеличаване броя на гласоподавателите резултатите от гласуването ще бъдат по-трудни за прогнозиране.

“Тези, които ще дойдат на референдума, ще бъдат ли по-склонни да гласуват за нас, или за Националното обединение?” – цитира вестникът представител на президентската партия. “Някои твърдят, и не без основание, че позицията на мнозинството не предполага положителен отговор на всички въпроси… въпреки факта, че въпросът ще бъде сведен до гласуване за или против линията на президента”, отбелязва друг източник на изданието, като заявява, че от естеството на въпросите може да зависи и европейският вот.

Междувременно стана известно, че на поредните съботни протести във Франция са взели участие близо 60 хиляди души.

В 12-а съботна протестна акция на “жълтите жилетки” във Франция са участвали 58 600 души в цялата страна, съобщи вътрешното министерство, като миналата събота демонстрантите са били близо 70 хиляди души.

В протеста в Париж са участвали 10 500 души. По информация на Бе Еф Ем броят на арестуваните демонстранти в столицата е достигнал 30 души.