Паркът за мечки в Белица се нуждае спешно от апаратура за медицински прегледи

Спасените животни в Парк за мечки Белица, който Четири лапи  управлява съвместно с Фондация „Бриджит Бардо”, може би са забравили ужасяващите страдания, на които са били подложени в предишния си живот. Телата им обаче остават завинаги засегнати от лошите условия, стреса, липсата на подходящи медицински грижи, годините, прекарани в самота или изложени на показ за забавление.
Трудно ни е да си представим през какво са преминали 17-е обитатели на Парка. Боби, Чарли, Дана, Маринка, Мима, Сейда, Рада и Светла са били „танцуващи мечки“, подлагани на болка и стрес в името на печалбата. Ива и Теди са живели години изолирани от света в бетонно заграждение в частен имот в Северна Македония.

Йета е била използвана за „селфита“ на туристите в Албания, с огромна верига прекарана през дупка на носа й, тя е била принуждавана да обикаля плажове и курорти.  Останалите мечки също носят в тялото и душата си жестоките следи от тежкия живот, на който са били подложени, преди да бъдат спасени от Четири лапи.

Една от основните задачи на специалистите отПарк за мечки Белица е да следят ежедневно за тяхното здравословно състояние. При най-малкото съмнение, че някоя от мечките може да изпитва болка или дискомфорт, се провеждат обстойни медицински прегледи от водещи специалисти от Четири лапи и от партньорски клиники. Често навременната реакция е от решаващо значение за правилното и успешно лечение.

Затова мечтата на хората, които всеки ден се грижат за мечките и за техния щастлив живот в Парка, е да имат на разположение апаратура, с която да могат веднага да откриват и най-малкия проблем. Най-неотложно е закупуването на мобилен рентгенов апарат, който да може да се използва още при годишните медицински прегледи през май.

Калина Вълчинкова, ръководител на направление “Грижа за животните и управление на съоръженията” разказва:

,,Макар и да осигуряваме възможно най-добрите условия на нашите обитатели, тяхното минало е предпоставка за множество здравословни проблеми, които се проявяват с напредването на възрастта им. Превантивната медицинска грижа е от основно значение, за да могат нашите мечки спокойно да се наслаждават на новия си живот без болка и страдание. Наличието на подходяща апаратура за техните медицински прегледи би ни помогнала неизмерно да можем да реагираме навременно и да предприемаме мерки за тяхното здравословно състояние. Преди две години, такива превантивни мерки помогнаха да установим туморно образувание на Сузана и се извърши първата лапароскопска операция на мечка в България. В момента тя се чувства чудесно и спокойно прекарва своите дни в изследване на своя дом и заслужена почивка.”

Щастливи сме, че нашите мечки, страдали толкова дълго от човешкото нехуманно отношение, сега отново могат да разчитат на доброто у хората и тяхната съпричастност към съдбата на животните. Благодарим от сърце на всички, които подкрепят грижите за здравето на нашите космати приятели, споделят от фондация Четири лапи.

Четири лапи България

Тел.: +359 2 953 17 84
Факс: +359 2 952 11 98
E-mail: podkrepa@four-paws.bg
BIC RZBBBGSF
IBAN (BGN): BG88RZBB91551060388714
IBAN (EUR): BG76RZBB91551460388703