Парламентът в Молдова преимунава молдовския език на румънски

Молдовският парламент одобри законопроект за преименуване на държавния език от молдовски на румънски. Мнозинството от депутатите – 58 от общо 101 – са гласували за приемането му.

“Законопроектът за изпълнение на някои решения на Конституционния съд беше приет на второ четене с гласовете на 58 депутати”, заяви на заседанието председателят на парламента Игор Гросу.

Молдовският парламент се състои от 101 депутати и за приемането на законопроекта е необходимо мнозинство от гласовете на присъстващите депутати.

Законопроектът е предложен от партията “Действие и солидарност”, която има 63 места в парламента. Опозиционният блок на комунистите и социалистите се противопоставя на законопроекта. В резултат на това при приемането на проекта на първо четене в парламента се стигна до скандал.

Според проектозакона термина “молдовски език” се заменя с “румънски език”. Когато става въпрос за Молдова, думите “държавен език”, “официален език”, “майчин език” се заменят с “румънски език”.

През 2013 г. Конституционният съд постанови, че румънският език е държавният език в страната. В същото време, според молдовската конституция, за държавен език в страната се счита молдовският език на латиница, версия, подобна на румънския. Румънският език се изучава в молдовските училища и университети; молдовският език на кирилица се изучава само в Приднестровието. (БГНЕС)