Патриарх Неофит получи плакета за “Почетен гражданин на Кюстендил”

Българският патриарх Неофит бе официално удостоен със званието „Почетен гражданин на Кюстендил“. Отличителният  плакет и грамота му бяха връчени на церемония в Софийската света митрополия, съобщава Светият синод.

За събитието пристигна от Кюстендил цялото общинско ръководството – Петър Паунов, кмет на общината, Иван Андонов, председател на Общинския съвет, както и представители на всички парламентарни групи в местния парламент.

Председателят Иван Андонов прочете решението на Общинския съвет за удостояването на патриарх Неофит за почетен гражданин и му поднесе отличителния плакет и поздравителен адрес.

Негово Светейшество получи от общинските съветници още книга за историята на Кюстендил, излезлия наскоро том първи, както и традиционно производство от местни овошки. Архиерейският наместник архимандрит Исаак поздрави патриарх Неофит с почетното звание и изрази благодарността на духовенството при Кюстендилска духовна околия, на благочестивия народ и на духовните му чеда, живеещи на територията на духовната околия. Той изказа благодарност за материалната и финансовата подкрепа, която получава околията, тъй като регулярно се отпускат средства за обновяването, доизграждането и изграждането на нови храмове в общината.