Sunday, July 14, 2024
HomeРегионДупницаПГ „ Акад. Сергей П. Корольов” в Дупница чества 95 години

ПГ „ Акад. Сергей П. Корольов” в Дупница чества 95 години

Училището приема нови ученици в три специалности – традиционните „Икономическа информатика” и „ Електрообзавеждане на производството”, и новата „ Компютърни мрежи ”

Професионалната гимназия „ Акад. Сергей П. Корольов” (популярна като Механото) в Дупница отбелязва 95 години от създаването си. Учебното заведение, което е не само с дългогодишна история, но и едно от най-големите и предпочитани училища в района, чества достолепния си юбилей с редица инициативи.
„Още през м. май, на финала на учебната 2022/ 2023 година в ПГ „ Акад. Сергей П. Корольов” започна честването на 95- годишния юбилей на училището, който ще се отбележи през м. октомври 2022 г. Преди посрещането на новите „ корольовци” в обновената и модернизирана база на училището в чест на юбилея се проведоха множество различни мероприятия, които разнообразиха училищния живот и оставиха незаличими спомени у учениците, учителите и гостите им.
В чест на юбилея и на 24. май десетокласниците проведоха бинарен урок по български език и литература и история и цивилизация пред учители от Кюстендилска област. По един нетрадиционен и забавен начин с помощта на учителите Биляна Маринова и Веска Бориславова те изградиха мост между България и Европа, пренасяйки се в епохата на Възраждането.
Възпитаниците на професионалната гимназия не само се обучават в училището, но усвояват знания и умения, като се забавляват. Бъдещите електротехници посетиха Учебния център на „ Еврохолд” ЕООД в София. Там под наставничеството на специалисти се запознаха с модерни апарати и съоръжения, използвани в добива, преноса и потреблението на електрическата енергия”, разказаха от учебното заведение.
Незабравима ще остане и екскурзията в най- древния български град- Пловдив. „Учениците се запознаха нагледно с всички епохи от човешката еволюция- от траките през Римската империя до наши дни. Дъждовното време не попречи на екскурзиантите да се докоснат до забележителностите на културната ни столица.
Младите таланти на гимназията презентираха своите заложби чрез художествена експозиция във фоайето на училището. Под ръководството на Румен Георгиев – учител по изобразително изкуство, те подредиха творбите си, нарисувани в различни стилове, включително и актуалната за тийнейджърите „манга”.
С желание и интерес учениците се включиха в честването на Димитър Димов, организирано от община Дупница и НЧ „ Зора 1858”. Учениците Снежана Василева и Валентин Валентинов от Х клас прочетоха откъси от творби на автора, а единайсетокласниците Светлин Йорданов, Кристиян Николов и Росен Пейчев бяха гости на честването”, добавят от училището.
В навечерието на тържественото отбелязване на юбилея си ПГ „ Акад. Сергей П. Корольов” ще посрещне своите нови възпитаници, които ще се обучават в три специалности. „Двете специалности – „Икономическа информатика” и „ Електрообзавеждане на производството”, са традиционни за гимназията и от години подготвят специалисти, които продължават образованието си в университети у нас и в чужбина или се реализират в професията си. Специалността „ Компютърни мрежи ” е нова за училището и е съобразена с нуждите на пазара на труда. Изградена е модерна материална база за обучението на бъдещите компютърни специалисти и са осигурени висококвалифицирани преподаватели. И трите специалности дават възможност за отлична общообразователна и техническа подготовка с придобита трета степен на професионална квалификация.
ПГ „ Акад. Сергей П. Корольов” с радост ще посрещне новите си възпитаници, направили правилния избор на училище, и с гордост ще отбележи 95- годишния си юбилей!”, подчертаха от гимназията.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular