Кметът на с. Бистрица Кирил Огненски отведе изпълнителя до Панорамната площадка „Софарджик”

Известният изпълнител Сава Чиплич е останал изключително впечатлен от красотата на Дупнишкия регион. Тийнейджърът, когото в Сърбия наричат младия Шабан Шаулич, посети село Бистрица преди няколко дни.
Кметът Кирил Огненски, който е запален фен на сръбската музика, разведе госта на селото и му показа красотите на Рила планина.


„Аз съм почитател на сръбската музика още от дете. Много се зарадвах, като разбрах, че това момче ще бъде на гости в Бистрица. От семейството, на което щеше да гостува, веднага ми се обадиха. Те знаят за моята привързаност към тази музика и ме изненадаха приятно. За мен беше чест да се срещна със Сава Чиплич. Той изяви желание да се разходим. Беше разбрал за панорамната площадка и искаше да я види. Разходката ни продължи 2-3 часа. Поговорихме си много хубаво, казах му за моите музикални предпочитания. Споделих му, че от малък ми е любимец. Неговата първа голяма изява беше, когато като 9-годишен направи фурор в едно сръбско предаване. Знаех, че той вече живее в България и ми разказа колко му е хубаво тук. Момчето се зарадва страшно много, когато стигнахме и видя гледката. Показах му и водопада, който също много го впечатли. Сава изказа огромна благодарност и мога да кажа, че вече сме си приятели. По пътя срещнахме много туристи и голяма част от тях го познаха“, разказа Кирил Огненски за срещата си с певеца.


Кметът на с. Бистрица чистосърдечно признава, че не е очаквал Панорамната площадка „Софарджик” да предизвика такъв огромен интерес сред туристи не само от България, а и чужбина.
„Неочаквано за мен тази площадка се превърна в голям хит сред туристите. Предполагах, че ще има интерес, но не и чак толкова. Има групи откъде ли не, които искат да посетят мястото. Скоро имаше туристи от Израел и Русия. В събота пък съпругата ми беше видяла една група италианци, които търсеха място за къмпинг. Веднага отидох да им покажа мястото, което сме обособили за палатки.

Те бяха тръгнали за Рилските езера, но прочели в интернет за Панорамната площадка и решили да спрат тук. Дори мога да кажа, че не сме подготвени за чак толкова голям наплив. Затова се замислих, че трябва да подобрим някои неща. Например паркингът е крайно недостатъчен за толкова много хора и мислим сериозно върху неговото разширяване. Също така мисля, че трябва да има човек, който да се грижи за хигиената. Все пак по този маршрут вече минават много хора и ще бъде добре да има кой да почиства. Обсъдил съм това с кмета на община Дупница инж. Методи Чимев и в близките дни ще имаме резултат. Вече имаме и табели, които да дават допълнителна информация на гостите на Бистрица. Те са готови и до няколко дни ще ги монтираме“, завърши Кирил Огненски.

Димитър ИКОНОМОВ