Минималната пенсия се вдига на 340 лв., а максималната – на 1500 лв

Минималната пенсия за стаж и възраст да се повиши от 300 на 340 лв. от 1 октомври 2021 г., предлага служебното правителство. За пенсионерите, които ще взиматмежду 340 лв. и 369 лв. от тази дата, се въвежда социална надбавка за покриване на разликата до линията на бедността – 369 лв., обявиха министрите на финансите и на социалната политика в служебното правителство Асен Василев и Гълъб Донев.

Останалите пенсии ще се увеличат от 1 октомври чрез повишаване на коефициента за стаж от 1.2 на 1.35, тоест средно ръстът ще е 12.5%.

Вдига се и максималната пенсия – от 1440 лв. на 1500 лв. По сегашното законодателство това означава и вдигане на максималния осигурителен доход, но служебните министри обясниха, че такава мярка няма да има, след като срещу нея се обявиха фирми от ИТ сектора, които осигуряват работещите върху високи заплати.

Социалната пенсия за старост също ще се увеличи – от 158 лв. на 170 лв.

Всички тези промени ще бъдат заложени в актуализацията на Бюджет 2021, която до дни ще бъде внесена от служебния кабинет в Народното събрание. Министър Асен Василев предлага държавата да изхарчи допълнителни 1.8 млрд. лв. до края на годината. От тях 1.3 млрд. лв. ще отидат за социални, здравни разходи и подкрепа на бизнеса. По негови сметки бюджетът ще събере допълнителни 2 млрд. лв., което значи, че първоначално гласуваният дефицит от 4.9 млрд. лв. ще се свие на 4.7 млрд. лв. За покриването му ще трябва да се изтегли дълг, чийто размер няма да се увеличава. Социалната надбавка за бедност ще се изплаща на пенсионерите след кандидатстване пред Агенцията по социално подпомагане, а не от НОИ.

“Трябва да бъде ясно казано, че добавката е направена по начина, по който са направени енергийните добавки, т.е. пенсионерите трябва да отговарят на редица условия – да нямат големи жилища, да нямат големи влогове, наистина да са бедни, това е добавка за бедност”,посочи финансовият министър.

Асен Василев съобщи още, че добавката от 50 лв. към пенсиите е предвидена да се изплати за последно през месец септември – последният месец преди актуализацията.

Министър Василев вече е запознал 5 от 6-те политически формации в новия парламент с параметрите на актуализацията. “Оттам нататък те дали биха я припознали е въпрос към тях, а не към нас”,заяви финансовият министър.

В Народното събрание вече са внесени два проекта за вдигане на пенсиите – на Корнелия Нинова от БСП и Мая Манолова от “Изправи се БГ! Ние идваме”. И двата обаче са направена върху съвсем различна философия от предлаганата от служебния кабинет. Те разписват преизчисление на пенсиите от 1 септември тази година, което значи вдигане предимно на старите пенсии и ще остави без повишение около 930 000 пенсионери.

Синдикати и анализатори убедено подкрепиха актуализацията

Синдикатите останаха доволни от актуализацията на бюджета и обявиха, че ще я подкрепят в съвета за тристранно сътрудничество.

Те подкрепиха служебния кабинет, че не се е “подхлъзнал” по логиката на Корнелия Нинова и Мая Манолова, които предлагат преизчисление на пенсиите. Икономисти пък подкрепиха философията на предложената макрорамка.

“Подкрепям макроикономическата насока на мислене в актуализацията”, коментира икономистът от “Отворено общество” Георги Ангелов. По думите му това е начинът да се излезе от кризата. “И тази, и следващата година бюджетът трябва да остане стимулиращ, така че да вървим към растеж с повече приходи, а не да се затягат колани и да се предизвика рецесия”, каза Ангелов. По думите му извънредните приходи могат да се окажат и над заложените от служебния кабинет 2 млрд. лв./ mediapool.bg