Перничаните Гроздан Парлъков и Петър Петров откраднаха поръчково „Ауди А3” за 30 000 лв., разбиха автоморгата им

 

Екшънът „Бързи и яростни” се разигра на живо в Пернишко, командосите от отряд „Кобра” ги проснаха в снега с белезници след луда гонка

Двамата се движили в обкръжението на легендарния крадец Иван Иванов, който сви мерцедеса на фолкпевицата Магда, най-много поръчки имали от Валентин Кирилов-Пуйката

police-s-46783da0

Четири крадени автомобила и множество авточасти са иззети в Перник при акция на полицията. Процесуално-следствените действия са извършени, след като столични криминалисти с помощта и на отряд «Кобра» задържаха 36-годишния перничанин Гроздан Парлъков и връстника му и съгражданни Петър Петров с краден автомобил. Гроздан и Петър си набелязали за свиване  поръчково „Ауди А3” S-Line, което струвало около 30 000 лева. Запалили возилото за норматив и тръгнали към Перник. Единият шофирал аудито, другият се движел зад него с работния автомобил, в който била цялата техника за отключване и палене на колите. Не знаели обаче, че полицаите са им направили тапа и така се стигнало до лудата гонка. В подкрепа на служителите на реда пристигнали и командосите от спецотряда за задържане на СДВР „Кобра”. В разгара на бягството обаче рецидивистите се врязали в една от колите на маскираните полицаи. Секунди по-късно лежали с белезници на снега. Според източници от полицията Гроздан и Петър били следени от няколко месеца. В хода на разследването станало ясно, че се движат в обкръжението на легендарния крадец Иван Иванов, който сви мерцедеса на фолкпевицата Магда. Двамата обаче приемали най-много поръчки от криминалния бос Валентин Кирилов-Пуйката. Според криминалисти през последните години той се е наложил като новия бос на автоджамбазите в Югозападна България. Твърди се, че именно Пуйката е поел тоталния контрол над автоморгите, в които се разфасоват за части плячкосаните автомобили.

В хода на разследването лъснало още, че Петър и Гроздан крадели коли само под района на 7-о РПУ в столицата, което покрива кв. „Младост”. „Взимат по кола на ден, след това всичко отива за части. Действат по поръчка като колегите си, които бяха арестувани миналата седмица”, коментирали полицаи.

След ареста служители от Главна дирекция „Национална полиция“, СДВР и пернишката Областна дирекция на МВР претърсили в Перник автоморга в частен имот, ползван от Гроздан. Там са били намерени и иззети четири крадени автомобила, множество двигатели, скоростни кутии и блокове от двигатели със следи от заличаване на идентификационните им номера, както и седем скоростни кутии с налични на тях стикери. Произходът на намерените автомобилни възли и детайли е в процес на изясняване.

Парлъков е добре познат на органите на реда – пpeз 2015 г. тoй и пpиятeлят мy Ивaн Ивaнoв бяxa зaкoпчaни c нaд 200 кpaдeни кoли в пepнишки aвтocepвиз. Cлeд ареста му тогава той ycъвъpшeнcтвaл cxeмaтa cи и cъздaл cвoя aвтoмopгa, кoятo “зapeждaл” c кpaдeни кoли oт Coфия. Paзфacoвaл ги нa чacти и ги пpoдaвaл в мaгaзинa cи. Пeтpoв пък e с ycлoвна присъда от 2016 година зa aвтoкpaжбa. Пo oпepaтивни дaнни двaмaтa зaдигaли пo eднa кoлa нa вceки двa дни.

По случая е започнато досъдебно производство и следствените действия продължават под надзора на Районна прокуратура – Перник. Гроздан и Петър са задържани за 72 часа и прокуратурата ще им иска постоянен арест от съда.