40 сурвакари от град Батановци пресъздадоха магията на Сурва в спектакъла “Игри с маски” пред Общински младежки дом в квартал Мошино в Перник. Те представиха древния обичай и запалиха сурвакарския огън. Жителите на Мошино и кметство Изток успяха да се докоснат до сурвакарските ликове и звънци.

Традицията повелява, че злите сили са прогонени, а доброто е възтържествувало. „Добре дошли на традиционния спектакъл „Игри с маски“! Благодаря на участниците от Сурвакарска група Батановци, които за пореден път показаха, че традицията е жива! Продължавайте да съхранявате древните обичаи и да ги предавате на младото поколение! Желая на всички да почувствате атмосферата и духа на Сурва!

Тя ни обединява и ни вдъхва надежда, че злото ще бъде победено“, заяви кметът на кметство Изток инж. Десислава Стоянова пред присъстващите на спектакъла. Инж. Стоянова добави, че ако веднъж сте усетили магията на Сурва, тя покорява сърцата ви завинаги. Кметът на гр. Батановци Радослав Петров отправи поздрав към жителите на кметство Изток, като им пожела здраве, благоденствие и късмет. В спектакъла „Игри с маски“ участваха и Пътуващ театър “Скрин”, които озариха небето със своето впечатляващо огнено шоу, а талантливите изпълнители от Фолклорен ансамбъл “Граово” очароваха публиката с традиционните граовски песни.

Зрителите успяха да се насладят и на празнична заря.”Игри с маски ” е спектакъл, организиран от Община Перник, Кметство Изток и Общински младежки дом – Мошино. Гости на празничното събитие бяха: зам.-кметът на Община Перник Стефан Кръстев, директорът на Дирекция “Хуманитарни дейности” в Община Перник Татяна Вангелова, кметове на кметства, общински съветници, директори на училища и детски градини, представители на фирми.