Въвеждат допълнителни противоепидемични мерки в област Перник. Ограниченията се налагат заради растящата заболеваемост, която достигна ниво от 604 на 100 000 души за последните 14 дни и масовото неспазване на действащите досега мерки. От 11 до 24 октомври се преустановяват посещенията в дискотеки, бар-клубове, спортни и фитнес зали. Ресторантите ще работят до 22 часа с 50 процента от капацитета си. Кина, театри, концерти и др. сценични прояви ще могат да се провеждат при 30 процента заетост на помещенията. Преустановяват се посещенията на музеи и галерии, провеждането на конгресно-конферентни мероприятия и др. обществени мероприятия в присъствена форма, както и групови туристически пътувания с обществен транспорт.
Забранява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия и на масови спортни събития – на закрито и на открито, както и на масови събития от частен характер.
Прекратяват се плановите операции и свижданията в лечебните заведения, а част от учениците преминават към онлайн обучение на ротационен принцип.
От 11 до 15 октомври дистанционно ще се учат 6., 9., 10. и 11. клас, а от 18 до 22 октомври – 7., 8. и 12. клас.
Началният курс и пети клас ще учат присъствено и през двете седмици. Ротацията не се отнася за случаите, в които има само една паралелка от даден клас.
Детските градини и ясли остават отворени. Езиковите и образователните центрове и занималните ще работят при посещаемост от 6 до 10 души и спазване на дистанция.
Перник е втората област с частичен локдаун у нас, от 4 октомври по-строги мерки са в сила и в област Габрово.