Изложба на стари кенарени вещи – ризи, кърпи, престилки, покривки, нощници, чанти и др., са подредили днес баби в пернишкия квартал “Твърди ливади”, съобщиха от читалище “Нови хоризонти”. Сред 40-те експоната е и четкарник от 1932 г. от село Дивотино. Това е дреха с джобчета за четка, ножица, гребенче, огледалце и други женски принадлежности, поясни 72-годишната Елена Димитрова, съхранила облеклото. Експонирани са и кенарена покривка с дантели, застилана само на празници, перде от кенар с дантела, чанти от кенарено платно и др.


Бабите демонстрираха по време на откриването и повиване на бебе с кенарена риза. “Всяко новородено, независимо от пола му – дали мъжко, или женско – се повива в мъжка кенарена риза, за да има мъжка сила”, поясни Димитрова. По думите й материята поема влагата и държи топло, затова бабите, които израждали, ползвали кенарени кърпи. Освен това връзвали на новороденото червен конец, за да “не лови очи”.
Люлчини песни и наричания представила още женската певческа група “Седмошарица” към читалище “Нови хоризонти”.

1 коментар

  1. Браво, Ленче! Така се изучават и съхраняват българската традиция и обичаи! Продължавай в същия дух и със същата сила! Това обогатява и всички нас със знания и вдъхва любов към нашия български дух и българска красота!

Comments are closed.