Пернишки ученици се класираха в национален конкурс за най-добра инициатива

Проект на Ученическия съвет на Основно училище (ОУ) “Св. Иван Рилски” в Перник е класиран в конкурс на Министерството на образованието и науката (МОН), съобщиха от учебното заведение.

Пернишкото училище, заедно с още девет други от страната, стигна до финалния етап в национален конкурс за най-добра инициатива на ученическите съвети “Ученическото самоуправление – школа за добри дела”. Проявата се организира от МОН, съвместно с Държавната агенция за закрила на детето.От екипа на ОУ “Св. Иван Рилски” информираха, че проектът на Ученическия им съвет е единственият избран и одобрен от област Перник. Учениците са участвали в категорията: „Здравословен и/или екосъобразен начин на живот“.Целта на проектната дейност е да съхрани и развие силни и здрави млади хора, изпълнени с желание за реализация и мотивация. Идеята си членовете на Ученическия съвет ще реализират с редица дейности, с които ще ангажират вниманието на ученици и на родители с проблемите на храненето. Те ще обърнат внимание на здравословното хранене, като фактор от първостепенно значение за развитието на детския организъм в периода на неговото израстване, заявиха от пернишкото училище.В началото на следващия месец учениците от ОУ “Св. Иван Рилски” ще стартират инициативата си „Здравословното приключение“. Планирани са редица дейности за ползите от здравословната храна. Ще се проведат „Здравословни дни“, през които подрастващите ще консумират домашно приготвени ястия. Кампанията, която ще продължи до края на март, ще включва още: форум-театър, спортен празник, срещи със здравни специалисти и др.

През ноември миналата година членовете на Ученическия съвет на ОУ “Св. Иван Рилски” проведоха собствена кампания “Да се храним здравасловно”, която предизвика интереса на голям брой техни връстници. В рамките на една седмица всички деца трябваше да приготвят сами храната си и да документират резултатите.