Петър Георгиев Рей подреди нова изложба в София

Петър Георгиев Рей със съпругата и дъщеря си

художникът от перник: Искам да върна духовността в изкуството

Петър Георгиев Рей подреди поредна изложба в София. Израслият в Перник творец, който от десетилетия живее и работи в чужбина, показва живопис. Експозицията „Анатомия на енигмата“ включва 20 картини, които авторът определя като съвременен барок. Изложбата е в Музей-галерия „Анел“, хотел „Анел“, намиращ се на бул. „Тодор Александров“ 14. Тя ще бъде открита на 31 май в 18. 00 часа.
„Това ще бъде четвъртата ми изложба в България, която ще е и най- мащабната за страната. В нея доминират картини, повлияни от класическия барок. Аз съм вдъхновен от барока и го пренасям в по-съвременен, по-абстрактен вид. Картините са с тъмен фон и акцентите, които се получават от отразената светлина, им придават загадъчност и енигматичност. Чрез абстрактни елементи исках да постигна религиозното въздействие, което доминира в класическия барок. Вярвам, че вселената и животът са сътворени и се ръководят от някаква космическа енергия. Много хора я наричат Бог. В класическите картини той е изобразен в човешки образ. В моите творби аз искам да го изобразя като енергия. Това е динамична, загадъчна, енигматична енергия. Аз не се стремя да предизвикам интереса на зрителите чрез фигуративен разказ, а чрез енергийно излъчване, което е предназначено да въздейства предимно на сетивата и емоцията. Това е и най-впечатляващото в творбите, че те излъчват енергия“, сподели авторът. И добави: „Духовността в съвременното изкуството изчезна. В него има спекула, бруталност, перверзия. И това е и един мой опит да върна изкуството към неговата духовност, да отправя духовни послания“.

Петър Георгиев Рей е роден през 1963 г. в Перник. През 1987 г. завършва ВИТИЗ, актьорско майсторство. Играе две години във Врачанския театър. През 1989 г. получава Втора награда на Националния преглед за драма и театър, за ролята на Лило, в пиесата „Суматоха“ на Радичков (реж: Бина Харалампиева). През 1991 г. емигрира в Канада. Там написва стихосбирката „Гвоздеи Кръстни“ и романите „Мислителят или Насаме с един живял“, „Пътят“ и „Планината“. Също и пиесата „Светлината, която мами“. През 2000 г. започва да рисува. Оттогава досега е участвал в повече от 50 индивидуални и групови изложби в Канада, САЩ, България, Франция.

Куратор на изложбата е Аксиния Джурова. Ето какво казва тя:

„Изложбата на Петър Георгиев Рей в Музей-галерия „Анел“ в София е най-мащабната проява на живеещия в Канада художник, напуснал България през 1991 г. В продължение вече на четири десетилетия той продължава да следи художествения живот у нас и след утвърждаването му като „необичайно явление“ в арт средите в Канада и Ню Йорк амбицията му е да бъде видян и оценен и у нас. И в действителност експозицията в Музей-галерия „Анел“ не само дава възможност да се проникне в неговия свят и атрактивен пластичен изказ, но тя е и доказателство как изкуството контактува с всички възможни времена, за да извика в нужния момент това, което е необходимо от него“. И допълва: „За мен импулсивната, екшън живопис на Рей потвърждава познатия ни от столетия опит, че тъмнината не може да прогони тъмнината, това може да направи само светлината, ако я носиш и предаваш на другите“.

Според проф. Джурова „съвременният барок“ на Петър Георгиев Рей се появява във време на големи обществени промени и културни размествания, довел до комерсиализирането на съвременното изкуство, достигнало като че ли своя краен предел.

„В днешния оглозган, лишен от духовност, съкровеност и интимност свят, Рей ни предлага и запълва глада към загадъчна и чувствена живопис с характерното си живописно визионерство и мистичен плам. Състояния, усетени още преди две десетилетия, от известния американски критик на изкуството доктор Кенуърт Мофет, който определя картините му, показани в изложбата в Ню Йорк през 2004 г. като „технически ослепителни и хипнотизиращи…“, посочва още кураторът на експозицията.

Юлияна КОЛЧАКОВА