Петър Колев: При такова тежко престъпление от етническа омраза, МВР на РС Македония мълчи, ЕС да вземе отношение

Съучастници в това тежко престъпление срещу Християн са целият македонски политически елит, както и общественият елит в страната, защото повече от 30 г. това се подклажда и налага остатък от едно минало време от тоталитарна Югославия. Това заяви пред Нова телевизия Петър Колев, председател на Граждански демократичен съюз в РСМ и координатор на „Центъра за стратегически анализи и планиране“.

В деня, когато се случи това нападение, македонският вътрешен министър не беше достъпен на телефона си, не чухме ясна и категорична реакция от МВР на РСМ. Това е опит за убийство. Този нанесен побой, особено хора, които са упражнявали бойни спортове, знаят за какво става дума. Това е тежък побой и някой го е направил с ясната цел да настъпи такъв резултат, категоричен е Колев.

Когато институциите не работят, върховенството на закона не се прилага, резултат от всичко това, е това, което се случва в РСМ с българската общност. Това е системна омраза, системно стимулиране и допускане на такова поведение към българите в РСМ. Самият факт, че министърът на вътрешните работи на РСМ до днес не е излязъл публично да осъди това престъпление, ме навежда на мисълта – каква е разликата между поведението на европейска България и варварщината в РС Македония, отбеляза Петър Колев. Той припомни случая, когато в Благоевград дойдоха македонски организации, които искаха да сложат цветя на паметника на Гоце Делчев, тогава лично вътрешният министър беше там, за да не се стигне до евентуално някакъв неприятен резултат.

„Трети, четвърти ден, вътрешният министър на РС Македония не коментира. Никой не е обяснил защо МВР не са отишли на място, няма позиция на министъра“, повтори Колев. Когато има тежко престъпление от етническа омраза няма как институциите да не вземат отношение и от човешка гледна точка, става въпрос за дете, което е на годините на студент да бъде така пребит и министърът да мълчи, македонският премиер да го няма, няма нито едни политически лидер, който да излезе да заяви, че пътят на РСМ не е към омразата и побоищата по градовете, а към ЕС. Това ми дава право да мисля, че може би нещата са малко по-дълбоки, подчерта Колев. Лицемерно е, въпросът за спазването на закона и правата на човека е вътрешнополитически въпрос, а не част от дипломацията и външната политика, заяви още Колев.

Преди 15 г. имаше нападение срещу българите, когато честваха Мара Бунева в Скопие, чухте ли някой да е осъден. Ами след като подпалиха български културен клуб „Иван Михайлов“, Ламбе получи условна присъда. Когато системата позволява това, лумпени ще се намерят винаги да бъдат подстрекавани да направят такива неща. Спомняте си какво се случи със Спаска Митрова, единствената майка, лежала в затвора, защото искала да се грижи за детето си. Затова настояваме за промяна на правния ред, за спазване на конституцията, спазван на основните ни човешки права. Очаквам реакция не само от българските институции, очаквам реакция от ЕС, докога европейските институции ще се правят, че такъв проблем в РСМ няма, попита реторично Колев. Убеден съм, че след такава сериозна активност и от страна на нас като организация в Македония и след реакцията и на българската държава, нещата ще се променят. Отправям молба към българските евродепутати да не ни запознават с това какво се случва в Охрид по медиите, а да запознаят колегите си в ЕП, трябва ни тяхната помощ, за да ни помогнат всички в Европа да разберат какво се случва в Охрид, призова Колев. /БГНЕС